Total Banner
PADİŞAHLAR ŞEHRİ EDİRNE                                            
  • Horoz Medya
  • Yazarlar
  • PADİŞAHLAR ŞEHRİ EDİRNE                                            
1592 okunma

PADİŞAHLAR ŞEHRİ EDİRNE                                            

ABONE OL
26/04/2023 14:58
PADİŞAHLAR ŞEHRİ EDİRNE                                            
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Edirne, tarihi dokusuyla görülmesi gereken illerimizden biri. Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer alıyor. Yunanistan’a ve Bulgaristan’a sınır komşusu olması sebebiyle 5 Sınır kapısı bulunuyor. Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Uzunköprü Sınır Kapıları. Balkanlar ve Avrupa’ya geçiş yolu olması şehrin önemini bir kat daha arttırıyor. Edirne’nin tarihi dokusuyla gezilecek çok yeri var. Gezdiğim gördüğüm önemli yerlerini sizler için listeledim…    

 -SELİMİYE CAMİ: Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği önemli eserlerinden biridir. 80 yaşında 2.Selim Dönemi’nde yapmıştır. Muhteşem mimarisiyle 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş. Şehrin simgesi durumunda. Tam şehir merkezinde yer alıyor. Cami dekorunda ters lale motifi dikkati çeker. Neden tersttir? Rivayete göre; caminin yapılacağı arsa lale bahçesidir. Sahibi, arsayı satmak istemez. Sonradan ikna olur ve Mimar Sinan’dan bir lale motifi yapmasını ister. Mimar Sinan da sahibinin tersliğini ifade etmek için ters lale motifini yapar.                          

 -TARİHİ MERİÇ KÖPRÜSÜ: Edirne’den Tunca ve Meriç Nehirleri geçiyor Nehirlerin üzerindeki tarihi taş köprüler, 10 tanedir. Meriç Köprüsü, en çok ziyaret edilen köprülerden biridir. 13 tane ayak üzerine oturtulmuş görkemli bir köprüdür. Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Karaağaç yolu üzerinde yer alıyor. Köprüyü geçince köprü manzarası eşliğinde mola verebileceğiniz kafeler, restoranlar bulunuyor.                     

 -KANUNİ KÖPRÜSÜ ya da SARAY KÖPRÜSÜ: Tunca Nehri üzerinde, Edirne Sarayı’nı kente bağlayan önemli bir köprüdür. Yine bir Mimar Sinan eseridir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış. Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın yolunu bu köprüde beklermiş.                          

-FATİH KÖPRÜSÜ: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethine çıkmadan önce Tunca Nehri’ni geçmek için yaptırtmış.                                    

 -EDİRNE SARAYI: Osmanlı Dönemi’nde Topkapı Sarayı’ndan sonraki en büyük saraylardan biriymiş. Günümüze kadar az bir kısmı kalmış. Sebebi; Ruslar, Edirne’yi işgal ettiğinde, sarayın yanında bulunan cephanelik Rusların eline geçmesin diye patlatılmış. Saray, bu patlamadan zarar görmüş.

 -2.BEYAZIT SAĞLIK MÜZESİ ve KÜLLİYESİ:  Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli darüşşifasıymış. Sağlık merkezi olduğu gibi tıp öğrencilerinin de eğitim gördüğü okul olarak hizmet veriyormuş. Müzede; o dönemden kalma sağlık alanında kullanılan materyaller sergileniyor. Bel fıtığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler, insan maketleri ile canlandırılma yapılmış.    

   -ADALET KASRI: Edirne Sarayı’nda yer alıyor. Mimar Sinan’ın eseri. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış.                                      

 -TARİHİ KIRKPINAR GÜREŞLERİ MEYDANI: Her sene Kırkpınar Güreşleri, bu meydanda yapılıyor. Girişinde Sultan Abdülaziz’in Anıtı bulunuyor.                                           

-MAKEDONYA SAAT KULESİ ve KİLİSESİ.                             

-ÜÇ ŞEREFELİ CAMİ: Osmanlı Dönemi’nden kalma bir cami.                                         

-ENEZ KALESİ: Antik Çağ’ıdan kalma bir kale.                                                

-SOKULLU HAMAMI: Yine bir Mimar Sinan eseri. Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Üç Şerefeli Cami’nin hemen karşısında yer alıyor.                                    

-FATİH SULTAN MEHMET’İN DOĞDUĞU EV.                                                       

–LOZAN ANITI: Lozan Barış Antlaşması ve bu antlaşma ile Karaağaç’ın alınmasının anısına yapılmış. Karaağaç ilçesinde, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü meydanında yer alıyor.                                           -KARAAĞAÇ TREN İSTASYONU: 2.Abdülhamid tarafından yaptırılan tarihi tren garı binasıdır. 1971 ylına kadar hizmet vermiş.                                   

-ARASTA ÇARŞISI: 2.Murat çarşıyı, Selimiye Camisi’ne gelir sağlasın diye yaptırtmış.                   Edirne’nin yemek kültürüne gelirsek; en bilinen ve sevilen lezzetlerinden biri tava ciğeridir. Tadına bakmadan dönmeyin. Bol gezili günleriniz olsun…

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.