METİN ALKAN / MİRAÇ GECESİ OLAYLARI VE FAZİLETİ
299 okunma

METİN ALKAN / MİRAÇ GECESİ OLAYLARI VE FAZİLETİ

ABONE OL
28/02/2022 12:03
METİN ALKAN / MİRAÇ GECESİ OLAYLARI VE FAZİLETİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Miraç Kandili nedir? Miraç gecesinin anlamı, önemi ve fazileti nedir? Miraç gecesinde neler oldu? Miraç Kandili’nde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir? Kısaca Miraç hakkında her şey bu yazımızda. Miraç Kandili kelime anlamı olarak göğe çıkmak, yükselmek anlamlarına gelir. Arapça uruc (merdiven) kökünden gelmektedir. Mübarek Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denilmektedir. Başka bir ifade ile Miraç Gecesi Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği gecedir. Miraç Kandili nedir? Başka bir ifade ile Miraç Kandili şöyle tarif edilebilir. Allah’ın muradıyla Hazreti Peygamber (s.a.v)’in hem ruhuyla em bedeniyle beraber Burak isimli bir bineğe binerek Hazreti Cebrail ile beraber Mekke’de bulunan Mescid–i Haram’dan Kudüs’teki Mescid–i Aksa’ya yani Beytü’l–Makdis’e kadar yapmış olduğu gece yolculuğu ki buna İsra denilir. Oradan da bir miraç ile (manevi asansör) yedi kat göğe yükselip Sidretü’l–Müntehâ’ya gitmesi, burada Hazreti Cebrail’i arkasında bırakıp Refref denilen bir binekle Yüce Allah’ın huzuruna varması ve Onun cemalini yakinen müşahede etmesi, zaman ve mekân üstü konuşması olaylarına Miraç denilir.
Hazreti Peygamberimiz (s.a.v) bu mübarek gecede pek çok hale şahit olmuş ve kendisine pek çok ikramlarda bulunulmuştur. Aynı zamanda hiç bir kimsenin ulaşamayacağı manevi alemlere ve makamlara ulaşmıştır.. İşte biz bu geceyi her yıl Miraç Kandili olarak idrak ediyoruz. Pek çok Allah dostu demişler ki Miraç gecesi Kadir gecesinden sonra en faziletli gecedir. Bu hadise Kuran’da şöyle anlatılmıştır. “Bir gece kulunu (Hz. Muhammed s.a.v) , Mescid-i Haram’dan kendisine ayetlerimizden bazlarını gösterelim diye, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya (Kudüse) götüren Allah, her türlü eksik sıfatlardan münezzehtir. Kuşkusuz O, her şeyi hakkıyla bilen ve hakkıyla görendir.” (İsra suresi 1. Ayet) Miraç Gecesinin önemi ve fazileti nedir? Hazreti Peygamber, amcası Ebu Talip’in ve kıymetli eşi Hz. Hatice (r.a.) validemizin vefat etmesi ile çok hüzünlenmiş, müşriklerin üç yıla yakın süren ablukası ve arkasından Taiflilerin taşlarla saldırması ile daralan Allah Resulü (s.a.v.) tam bu zamanda bu miraç olayı ile harikulade bir teselliye ve ihsan–ı İlahiye ümmeti ile beraber nail olmuştur. Rahmet ve hikmetlerle dolu olan bu gecenin en önemli hususlarından birisi de Hazreti Peygamberin (s.a.v) Yüce Allah’tan bizatihi vasıtasız olarak vahiy almasıdır. Öyle ki Miraç Kandili dediğimizde ikinci bir Kadir gecesi hükmündedir. Böyle mübarek gecelerde manevi kazanç birden bine çıkar. Normalde Cenab-ı hak her haseneye bire on verirken bu bazen 70, bazen 700, bazen 1000 bazen de kadir gecesinde 30.000’e kadar çıkar. Miraç Kandili zamanında bu ecrin 20.000 olduğu rivayet edilmiştir.


İsra ve Miraç olarak ifade edilen bu gece beşeri olan bütün perdeler kaldırılmış, idrak ötesinde ve ilahi ölçülerle meydana gelmiş bir lütuftur. Ve bu lütuf ile ihsanlar sadece Hazreti Muhammed (s.a.v) ve onun ümmetine nasip olmuştur. Yine aşağıda yazıldığı üzere Miraç Kandili dediğimiz bu gecede Hazreti Peygamber (s.a.v) ümmetine pek çok hediyeler getirmiştir. Miraç Kandili dediğimiz bu gecede neler olmuştur? Hazreti Muhammed (s.a.v) bir gece Kabe’de Hatim bölgesinde yatarken, Hazreti Cebrail (a.s.) geldi ve mübarek göğüslerini yardı. Mübarek kalbini zemzem suyu ile yıkadı ve sonra içini iman ve hikmetle doldurarak eski hâline geri getirdi. Sonrasında binek olan Burak ile (normalde bir zamanla bir aylık mesafedeki) Mescid–i Aksa’ya beraber uçtular. Mescid–i Aksa’da hazır bir şekilde bekleyen bütün peygamberlerin ruhlarına imam oldu ve namaz kıldırdı. Burada imamlığı evvela insanlığın babası olması hasebiyle Hz. Adem’e ve Halilullah olan Hz. İbrahim’e teklif ettiğine ama onların kabul etmediğine dair rivayetler vardır. Bu hadise bize gösteriyor ki onların şeriatlerinin asıllarına mutlak varisi Hz. Muhammed’dir. (s.a.v.) Sonra kendisine su, şarap ve süt takdim edildi. O ise fıtri ve doğal olan sütü içti. Bu bize ümmetinin doğru yola iletildiğini anlatıyordu. Arkasından miraç yani manevi bir asansör ile göklere çıkartılmış ve yedi kat semaları bir bir gezdirilmiştir. Miraç gecesinde hangi peygamberler ile görüştü? Miraç Kandili Hazreti Muhammed (s.a.v) her kat semada bir peygamber ile görüşmüştür. 1. kat semada Hz. Adem, 2. Kat semada Hz. İsa ve Hz. Yahya, 3. Kat semada Hz. Yusuf 4. Kat semada Hz. İdris 5. Kat semada Hz. Harun 6. Kat semada Hz. Musa ve 7. Kat semada Hz. İbrahim ile görüşmüş ve hasbihal etmiştir. Allah’a ibadet eden çeşit çeşit melekleri, cennetin katlarını ve kat kat cehenneme varıncaya kadar her şeyi ile ahiret hayatını müşahede etmiştir. Mülk ve meleküt alemlerinin tamamını dolaşmıştır. Hazreti Cebrail daha sonra Hazreti Peygamberi (s.a.v.)’i daha da yükseklere çıkardı. Öyle bir yere vardılar ki kaderi yazan kalemlerin cızırtıları duyuluyordu. Nihayette varlık alemlerinin son sınırı olan Sidretü’l– Münteha’ya geldiler. Hazreti Cebrail Hazreti Muhammed’e (s.a.v) “İşte burası Sidretü’l–Münteha’dır. Eğer ben buradan bir parmak ucu ileri geçsem, yanarım.” dedi. Peygamberimiz (s.a.v.)’e burada Beyt–i Mamur denilen dört kutsal nehir ve her gün yetmiş bin meleğin ziyaret ettiği yer gösterildi. Sonra kendisine şarap, süt ve bal dolu üç bardak ikram edildi. O ise yine sütü tercih etti. İçtiği süt, onun ve ümmetinin yaratılışı, temizliğiydi. Ayrıca şehitlerin ve takva sahiplerinin cenneti olan Cennetü’l–Me’va’yı müşahede etti.

METİN ALKAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.