Total Banner
ARTIK KİMLİKLE GİDEBİLECEĞİMİZ BİR ÜLKE DAHA LİSTEYE EKLENDİ – BOSNA HERSEK – SARAYBOSNA
  • Horoz Medya
  • Yazarlar
  • ARTIK KİMLİKLE GİDEBİLECEĞİMİZ BİR ÜLKE DAHA LİSTEYE EKLENDİ – BOSNA HERSEK – SARAYBOSNA
309 okunma

ARTIK KİMLİKLE GİDEBİLECEĞİMİZ BİR ÜLKE DAHA LİSTEYE EKLENDİ – BOSNA HERSEK – SARAYBOSNA

ABONE OL
15/09/2022 09:35
ARTIK KİMLİKLE GİDEBİLECEĞİMİZ BİR ÜLKE DAHA LİSTEYE EKLENDİ – BOSNA HERSEK – SARAYBOSNA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki Balkan Turu kapsamındaki ziyaretlerinden güzel haberler geldi. Yapılan anlaşmalar neticesinde, Türkiye ile Bosna Hersek ve Sırbistan arasında artık kimliksiz seyahat dönemi başlıyor. Bu güzel haberi duyunca, ben de bu haftaki yazımı Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya ayırdım. Saraybosna, farklı dinsel ve kültürel yapıları bir arada bulundurduğu için Bosna-Hersek’in en önemli kentidir. 1. Dünya Savaşı’nı fitilleyen olayın da burada gerçekleşmesi nedeniyle tarihte yerini almış. Şehirdeki Miljacka Nehri üzerinde bulunan Latin Köprüsü’nde, tarih 28 Haziran 1914 bir Sırp’ın Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand’ı öldürmesi ile 1.Dünya Savaşı başlamış. Bu suikast nedeniyle Dünya’da tanınan bir şehir olmuş. Latin Köprüsü, şehir merkezine yakın noktada yer alıyor. Saraybosna, 1461-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış. Bu sebeple şehri gezerken, Osmanlı’dan kalma birçok cami, medrese, han, çeşme karşınıza çıkar. Görülmesi gereken bu yerlerin en önemlisi, Başçarşı denilen meydandır.

Çarşı, 2.Beyazıd’ın torunu Gazi Hüsrev bey tarafından yaptırılmış. Zaten şehirdeki cami, medreselerin çoğunu o yaptırmış. Başçarşı’nın tam ortasında Sebil dedikleri tarihi bir çeşmesi bulunuyor. Ahşaptan yapılmış bu çeşmenin önünde turistler fotoğraf çekilmeyi ihmal etmezler. Söylenene göre; bu çeşmenin suyunu içenlerin yolu tekrar Bosna’ya düşermiş. Meydanda ve çevresinde bulunan diğer Osmanlı eserlerini sayarsak; Gazi Hüsrev Begova Cami ve Şadırvan’ı, Taşlıhan, Morica Han, Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Ali Paşa Cami, Ferhadiye Cami ve Fatih Sultan Mehmet’e hediye olarak yaptırılan Hünkar Cami’dir. Meydandan ayrılıp meşhur Ferhadiye Caddesi’ni yürürken, bir çok yerin zemininde Saraybosna Gülleri dedikleri kırmızı boyalı izler görürsünüz. Aslında bu izler, havan topunun patlamasının beton zeminde bıraktığı izler, çatlaklardır. 1992-1995 yılları arasında süren, binlerce insanın hayatını kaybettiği Bosna Savaşı’nın izlerini, Srebrenitsa katliamını bu şekilde hatırlatmaya çalışıyorlar. Bosnalılar, savaşta zarar gören binalara “ibretlik olsun” diye dokunmamışlar. Halen kurşun izleriyle binalar aynı duruyor. Ferhadiye Caddesi’nin bitiminde Sonsuz Ateş Anıtı bulunur.

2.Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına yapılmış. 2004’ten beri hiç sönmüyor. Ölenleri, savaşın izlerini unutturmamak için…Saraybosna’nın nüfusu Boşnak, Katolik ve Ortodoks Hristiyanları’ndan oluşur. Şehir merkezinde bulunan Saraybosna Katedrali, Katolik Hristiyanlar için çok önemli bir ibadethanedir. “İsa’nın Kutsal Kalbi” Katedrali de denilen bu katedral, mimarisiyle şehirde dikkati çekiyor. Saraybosna tanıtım fotoğraflarında, kartpostallarda sıklıkça görürsünüz. Ayrıca Ortodoks Hristiyanlar’ının da şehrin merkezinde Sırp Ortodoks Katedrali bulunuyor. Kentin en güzel binalarından biri de, Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi’dir. Kütüphane, Miljacka Nehri’nin kıyısında, Avusturya-Macaristan döneminden kalma mimarisi ile dikkat çekiyor.  Saraybosna’ya gittiğinizde şehri kuşbakışı izlemek isterseniz de, Başçarşı’ya yakın teleferiğe ve Avaz Twist Tower’a uğrayabilirsiniz. Avaz Twist Tower, Bosna-Hersek’in en yüksek binası. İçerisinde kafe ve restoranlar bulunuyor. Saraybosna’nın merkezi küçük olduğundan en iyi yürüyerek gezebilirsiniz. Şehirde gezilecek yerlerin hepsi de birbirine yürüme mesafesinde. Ayrıca şehri gezmek için tramvayları da kullanabilirsiniz. Toplu taşıma olarak kullanılan tramvay hatları oldukça fazla. Saraybosna’da kullanılan diller; Boşnakça,Sırpça ve Hırvatça’dır. En fazla kullanılanı Boşnakça’dır. Saraybosna’nın Boşnakça’da ismi “Sarajevo” olarak geçer. Sarajevo, “Saray Ovası” anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Bosna’nın Sarayı, Saraybosna” olarak kullanılmaya başlanmış. Bosna Hersek’in “Srebrenitsa Soykırımı” ile adını duyurmuş önemli bir şehri de Srebrenitsa’dır. 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda, Sırp Cumhuriyeti Orduları, 1995’in temmuz’unda Srebrenitsa’ya baskın yaparak, kadın, çocuk demeden 8000’nin üstünde sivil halkı öldürürler.

Belki basından duymuşsunuzdur, bu katliamın yapılmasını emir veren lider ve komutanlar, Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmışlar ve 2016’da sonuçlanan mahkeme kararıyla Soykırım yapmaktan suçlu bulunmuşlardır. Bosna Hersek’in gördüğüm diğer şehirleri; Mostar, Trebinje, Poçitel, Neum’dur. Özellikle köprüsüyle ünlü, Saraybosna’ya 2 saatlik uzaklıktaki Mostar’ı görmenizi tavsiye ederim. Bol gezili günleriniz olsun…

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.