GÜRCİSTAN’IN BAŞKENTİ TİFLİS                                                            
  • Horoz Medya
  • Yazarlar
  • GÜRCİSTAN’IN BAŞKENTİ TİFLİS                                                            
1153 okunma

GÜRCİSTAN’IN BAŞKENTİ TİFLİS                                                            

ABONE OL
30/08/2023 10:12
GÜRCİSTAN’IN BAŞKENTİ TİFLİS                                                            
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun zamandır “nasılsa giderim” diyerek ertelediğim Gürcistan turumu iki hafta önce gerçekleştirdim. En çok turist alan başkenti Tiflis ve Batum’u gezdim gördüm. Tiflis’e, Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü Köyü’nde bulunan Türkgözü Sınır Kapısı’ndan giriş yaptık. Girer girmez hiç yabancılık çekmedik. Bütün görevliler, Türkçeyi biliyor. Halen Türkiye’de olduğunuz hissine kapılıyorsunuz. Sınır kapısında işlemlerimiz tamamlanınca hemen yakınındaki bir restaurantta mola verdik. Çalışanlar arasında Türkçe bilenler vardı. Gürcistan’ın sınır komşumuz olması ve Türkiye vatandaşlarının kimlikle giriş yapılabilme kolaylığı nedeniyle her yerde Türkleri görmeniz mümkün. Sınır kapısında Türk Lirası’nı Gürcistan’ın para birimi olan Lari’ye çevirdik. Birim olarak “GEL” yazılıyor. Tiflis ve Batum merkezinde de sıklıkla döviz büroları bulunuyor. Tiflis, Gürcistan’ın başkenti ve en kalabalık ili. Gürcistan’ın doğusunda yer alır. Kura Nehri’nin iki yakasına kurulmuştur. Şehir, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlaması ve tarihi İpek Yolu’nun üzerinde olması nedeniyle tarihteki önemini hiç yitirmemiş. Tiflis’e gittiğinizde, ilk olarak Tiflis’i kuşbakışı seyredebileceğiniz Narikala’ya teleferikle çıkmak olsun. Teleferiğe şehir merkezindeki Rike Park’tan binilerek Sololaki Tepesi’nde son buluyor. Tepeye varış 3 dakika sürüyor.

Bu kısa yolculukta, şehrin en güzel manzarasına hakim oluyorsunuz. Tepeye vardığınızda, sağa doğru yürüdüğünüzde Tiflis’in hemen hemen her yerinden görülebilen devasa bembeyaz kadın heykeli Gürcülerin Annesi Kartlis Deda’ya ulaşıyorsunuz. Bir elinde kılıç, bir elinde de şarap kadehi tutar. 1958’de tepeye dikilmiş. Tepenin soluna doğru yürüdüğünüzde de şehrin tarihi kalesi Narikala Kalesi’ne ulaşıyorsunuz. Narikala Kalesi’nin eteğinde de tarihi 300 yıl öncesine dayanan Botanik Bahçesi bulunuyor. O dönemler Gürcistan Kraliyet Sarayı’na aitmiş. İçinde küçük bir şelale de bulunuyor. Hemen yakınında nehrin üzerindeki tepede de Gürcistan’ın kurucusu Kral Vakhtang Gorgasali’nin at üzerindeki heykeli bulunuyor.

 Tiflis’in en yüksek diğer tepesine de dikey füniküler denilen bir düzenekle ulaşılabiliyor. Şehrin en yüksek noktası olan bu tepede; Tematik Park, Dönme dolap, Televizyon Kulesi ve yeme içme, piknik alanları bulunuyor. Tiflis’in en önemli meydanlarından biri Özgürlük Meydanı’dır. Sovyet Dönemi’nden günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Eskiden “Lenin Meydanı” olarak da adlandırılmış. Gürcistan’ın bağımsızlığı bu meydanda kutlanmış. Ünlü Saint George Heykeli , Gürcistan Bankası ve Tiflis Belediyesi’nin eski binası bu meydanda yer alıyor. Özgürlük Meydanı’ndan Barış Köprüsü’ne kadar yürüyerek şehrin en güzel turistik noktalarından biri olan “Tbilisi old Town” Bölgesi’ni görürsünüz. Bu bölgede ve Kura Nehri’nin etrafında dizilmiş rengarenk tarihi Tiflis evlerini sıkça rastlarsınız. Zaten Tiflisliler sanatı, sokaklara taşımayı başarmış. Tiflis’in sokaklarını dolaşırken Tiflisli ve yabancı sanatçıların sokak duvar resim ve çizimlerini, heykellerini göreceksiniz. Barış Köprüsü demişken, şehrin merkezinde ve Kura Nehri üzerinde bulunan bu köprüden mutlaka geçin. Akşamları köprünün ışıklandırılması ile de daha bir güzel görünüyor.

Şehrin en önemli caddesi, Rustaveli Caddesi’dir. Parlamento Binası, St. George Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Opera ve Balesi Tiyatrosu, Ulusal Galeri, Güzel Sanatlar Müzesi bu cadde üzerinde bulunuyor. Ayrıca şehirde dikkati çeken yapılardan biri de sıra sıra dizilmiş Osmanlılardan kalma tarihi Sülfür Hamamları’dır. Halen hizmet veriyor. Birçok turist buraya bunun için geliyor. Gürcistan nüfusunun büyük kısmı, Ortodoks Hristiyan. Tiflis’teki en önemli katedralleri; Sameba Katedrali ve Sioni Katedrali’dir. Sameba Katedrali, Tiflis’in her yerinden görülebiliyor. Gürcistan’ın da en büyük dini yapısı olarak biliniyor. Yemek kültürüne gelirsek, bizim en çok dikkatimizi çeken Gürcistan Mantısı oldu. “Khinkali (Hinkali)” ismi ile geçiyor. Bizim mantıların iri olanını düşünün. Etli, peynirli, patatesli çeşitleri bulunuyor. İri olduğu için bir tane ya da porsiyon şeklinde istenebiliyor. Özellikle et ve tavuk kebapları çok lezzetli. Bir restoranda yemek yediğinizde, hesabı öderken yemek fiyatlarının üzerine %10 gibi servis bedeli ücreti de ekliyorlar. Tiflis’in görülecek yerleri, çoğunlukla şehir merkezinde bulunuyor. Bu yüzden şehri keşfetmenin en güzel yolu bol bol yürümek. Zaman olarak da şehri gezmek 2-3 gün yeterli. Tiflis’te yeni yıl iki defa kutlanıyormuş. 1 Ocak ve 14 Ocak tarihlerinde. 

Gürcistan, konum olarak Karadeniz’in doğusunda yer alıyor. Kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye bulunuyor. Daha önceleri Sovyet Cumhuriyetleri’nden biri iken 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılmış. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü üyesidirler. Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya üye olma çabasındalar. Gürcistan’ı “gezmeye devam edelim” diyelim ve diğer güzel şehri Batum yazımla görüşmek üzere… Sevgiyle kalın.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP