Yörük Şölenine CHP genel başkan yardımcısı, Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli büyükşehir belediye başkan vekili Ali Değirmenci, Pamukkale belediye başkanı Avni Örki, Merkezefendi belediye başkanı Şeniz Doğan, Merkezefendi kaymakamı Adem Uslu,
CHP Pamukkale ilçe başkanı Arda Arpacı, CHP Merkez efendi ilçe başkanı Ali Osman Horzum, MHP Geçen Dönem İl Başkanı Cafer Birtürk, Teiaş Bölge Müdür Yrd. Musa Çetler, Denizli Yörükler derneği başkanı Yaşar Ceylan, Garbikarağaç Yörük Türkmen derneği başkanı Alim Kafes, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Yılmaz, Denizli 20 güncel derneği başkanı Ahmet Kavcar, Sökeli Yörükler ve Türkmen kültürünü yaşatma derneği başkanı ve üyeleri ve kalabalık bir davetli kitlesi katıldı.
Pamukkale Yörük Türkmen derneği başkanı İskender Doğan yaptığı açıklamasında; “Denizli Yörük-Türkmen yatağıdır. Denizli’mizin Üçte biri Yörük-Türkmendir. Yörükler dinine, bayrağına, ülkesine çok bağlı insanlardır. Yörük geleneğinin yaşatılması, adına, birlik-beraberliğimizin gerçekleşmesi, toplumun moral değerlerinin yükseltilmesi adına yaptığımız bu şöleni önemsiyoruz. Pilav kazanımıza aynı anda kaşık sallayarak birliğimizi perçinliyoruz. Şölenimiz geleneksel olarak her sene yapılacaktır” dedi.
Yörük kültürü ve yaşamı konusunda Pamukkale Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı misafirlere sunum yaptı. Prof. Dr. Sarı “Yörük –Türkmen yaşam tarzı Anadolu da yaşayan insanların bir yaşam tarzıdır. Toplumları ve insanları ayakta tutan manevi değerleridir. Yörük-Türkmen yaşam tarzı aileye çok büyük değer vermiş. Toplumun güçlü olmasına, Toplumun ortak değerleri Bayrak-Vatan-Kur’an gibi değerleri sımsıkı sarılarak Ülkemizin bölünmez bütünlüğünün teminatı olmuşlardır” dedi.
Toroslar Yörük ve Türkmen Federasyonu genel başkanı Ramazan Kıvrak, “Bu toprakların iki sahibi vardır. Manevi sahipleri bize bu toprakları bırakan, toprakta yatan erenlerimiz, ermişlerimiz, şehitlerimiz, gazilerimiz atalarımızdır. Güneş Çarığı sıktı mı, çarık da ayağı sıkar. Bu nedenle vakıflarımız, bine yaklaşan Yörük Türkmen derneklerimiz federasyonlarımız, konfedarasyonumuz var. Çadırımızı büyük tutuyoruz. Herkes gelebilsin herkes yer bulabilsin istiyoruz. Burada varlık mücadelemizi hep birlikte yapalım istiyoruz” dedi.
Şölen de Şair-Yazar –Ozan Ali Özdemir, Malazgirt şiirini canlı seslendirdi. Türk halk müziğinin dev sanatçıları Şevket İren Kızılırmak,”Akkeçinin ayranı, Nur İpekçioğlu, iki eseriyle geceye renk kattı.. Bedri Sarıkaya Yörük Türkülerinden oluşan “Yörük kızı, Fadimem, Piştim artık, Sen istedin isimli eserlerini seslendirdi.
Hurşit Türkay, Macaristan da yapılacak “Türk Kurultayı İçin, Türk soydaşlarımız için, Macar Türk soydaşlarımıza yazdığı “Biz Türk’üz – Török Vilag” ile “Gül Sultan anısına Karlıdağlar /Hambat (cura ile çaldı )Aslım Yörük-Neslim Yörük “türküsünü seslendirdi.
Şölen de Pamukkale Yörük Türkmen derneği kadın kolları, Yörük yaşamını görsel olarak kirman çevirme, yün eğirmeyi canlı olarak gerçekleştirdi. Programın sonunda, Yörük türkülerini seslendiren Sanatçı Bedri Sarıkaya’nın hareketli parçaları, salondakileri coşturdu. Hareketli parçalar eşliğinde Yörükler, sahnede doyasıya oynadı.
Editör : Sevilay KAYAN / HABER MERKEZİ
GÜNDEM
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024ÇEVRE
12 Eylül 2024EKONOMİ
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024GENEL
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024GENEL
12 Eylül 2024YAZARLAR
12 Eylül 2024ÇEVRE
12 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.