Total Banner
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
594 okunma

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ

ABONE OL
14/02/2022 22:03
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
21. Yüzyılda üretim ve iş gücünün artması ile yeni kazalara karşı önlemler geliştirilmektedir. Nedir bu mevcut önlemler? Aslında 1800 yıllarda iş sağlığı ve güvenliği ülkemize girmiştir ama ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’’ 2012 yılında mevzuatımızda yer almaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Devlet tarafından teşvik edici, arabuluculuk, aydınlatıcı ve gözlemci olması gerekmektedir. Gerekli prosedür ve standartlar doğrultusunda mevzuatları düzenlemek ve bu düzenlemelerin işletmelerde uygulanıp uygulanmadığı denetlenmelidir. Peki bu önlemler yeterli düzeyde mi yada gerekli denetlemeler yapılıyor mu diye soracak olursak sonuçlar ortada.

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ Nedir?
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ çalışma hayatında veya çalışma ortamında tehlikelerin ortadan kaldırılması ya da en aza indirmeği amaçlamaktadır. Bu tehlikeleri ortandan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan araç-gereç, emniyet ve güvenliği öncelik olarak ele alınan yapıdır. Bu yapının alt bileşenleri ise bilgiye dayalı eğitimdir.
Eğitim konuları; Genel konular, Sağlık konuları ve Teknik konulardır.

Genel Konular
*Çalışma mevzuatı hakkında bilgiler
*Çalışanların yasal hak ve sorumlukları
*İşyeri temizliği ve düzeni
*İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonucalar

Sağlık Konuları
*Meslek Hastalıkların sebepleri
*Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerin uygulanması
*Biyolojik ve psikolojik risk etmenleri
*İlkyardım

Teknik Konular
*Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri
*Elle kaldırma ve taşıma
*Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma
*İş ekipmanlarının güvenli kullanımı
*Ekranlı araçlarla çalışma
*Elektrik tehlikeleri, riskleri ve önlemleri
*İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması
*Güvenlik ve sağlık işaretleri
*Kişisel koruyucu donanım kullanımı
*İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü
*Tahliye ve kurtarma
Güvenlik kültürün bir çalışma ortamında oluşturulabilmesi için 4 temel adım vardır;
1. Adım: Üst yönetim olarak adlandırdığımız yani işveren veya vekili çalışma prosedür ve talimatlar oluşturması, güvenli çalışma ortamı hazırlaması ve yapılacak olan işe uygun yönetim sistemleri doğrultusunda yapmalıdır. Çalışanlara yönelik güvenlik kültürü için makine koruyucularının tam bir şekilde bulundurması, kişisel koruyucu önlemleri bulundurulması ve çalışanların gerekli eğitimleri almalarını sağlamalıdırlar. İşverenlerin önem vermesi gereken noktalardan birisi ise üretimden önce çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde tutması gereklidir.
2. Adım: Orta yönetim olarak adlandırdığımız yani mühendis, şef ustabaşı, formen ve eğitici gibi çalışanların çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini aldırmak, bu doğrultularda çalışanları gözetmek ve uygun bir şekilde gözlemleri doğrultusunda çalışanlara bilgi vermesi gerekmektedir. Bu doğrultuda çalışanların için uygun bir çalışma ortamı hazırlamış olurlar, işe göre çalışan değil çalışana ve aldığı eğitimlere göre çalışma ortamı hazırlanmalı ve bu çalışma sahası dışındaki işler dışında yeni iş verilmemelidir. Bu şekilde olası iş kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan tamamen kaldıra bilinir ya da en az düzeye indirilebilir.
3. Adım: Dokümantasyon olarak belirtebiliriz. Bu dokümantasyon nedir? Çalışma sahasında oluşabilecek tehlikeler belirlenerek RİSK DEĞERLENDİRMESİ yapılmalıdır ve risk değerlendirmesi raporunda bulunan eksiklikler giderilmelidir. ACİL DURUM EYLEM PLANI çalışma ortamında oluşabilecek doğal ve insan kaynaklı olan acil durumlar belirlenerek raporlanır ve çalışma ortamının acil çıkış krokisi, toplanma yeri acil durum müdahale ekipleri asıl ve yedekleri olarak adı, soyadı ve telefon numaraları bütün çalışanların görebileceği alanlarda asılması gerekmektedir. Ramak kala olayların ise ONAYLI DEFTER’ e mutlaka işlenmesi gerekmektedir. Çalışma ortamın da iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tam anlamıyla yürütebilmek için çalışanlara ödül ve ceza sistemi olması İSG HOCASI’ nın tavsiyesidir.
4. Adım: İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün son adımı ise çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini benimsemesi ve usta çırak veya stajyer gibi en alt düzeydeki çalışan kişileri hatalarından dolayı neler olabileceğine karşı uyarılar ile iş sağlığı ve güvenliği kültürünü anlatarak onlarında bu kültürü benimsemesi sağlanmalıdır. Sadece bu çırak ve stajyerler için mi geçerli? Hayır, hatalı ve ya tehlikeli davranış sergileyen çalışanlara bu eğitimler verilmeli eğer verdiğiniz eğitim sonrasında da aynı davranışları sergiliyorsa çalışan yetkili kişilere bildirip, tekrardan eğitim alması sağlanmalıdır.

Unutmayalım ki; ’’Önlemek, Ödemekten daha insanidir!’’

Onur AKDEMİR / İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.