DİŞLERİNİZ, KÂBUSUNUZ OLMASIN!
156 okunma

DİŞLERİNİZ, KÂBUSUNUZ OLMASIN!

Eksik diş ya da dişlerin implant materyali ile yerine iade edilip, dişlerin yeniden eski fonksiyonlarına kavuşturulması için kullanılan oral implantoloji yöntemi, son yıllarda hekimlerin ve hastaların sıklıkla tercih ettiği yöntemler arasında.

ABONE OL
28/03/2022 17:56
DİŞLERİNİZ, KÂBUSUNUZ OLMASIN!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Diş eksikliğinin ve estetiğinin olumsuz etkilerinden kurtulmanın yolunun basit olduğuna ve diş sorunlarının hastalar tarafından kabusa dönüştürülmemesini gerektiğine vurgu yapan Diş Hekimi Oral İmplantoloji MSc. Dt. Hüseyin Şirin, implant tedavisi hakkında bilgi verdi.


İMPLANTOJİ TEDAVİSİ NEDİR?


Diş Hekimi Oral İmplantoloji MSc. Dt. Hüseyin Şirin, implantoloji’nin basit şekilde tanımlamasını yaptı. Dt. Hüseyin Şirin: “-Hastalarımızın daha rahat anlayabileceği şekilde basit ve çok terminolojik kavramlar kullanmadan oral implantolojiyi; eksik diş ya da dişlerin giderilmesi ile çiğneme fonksiyonunun dişlerin kaybedilmesi öncesi hale getirilmesi olduğu kadar estetik ve fonasyonun da sağlanması için yapılan operasyonel bir tedavi prosedürünün tamamı olarak tarif edebiliriz. İmplant tedavisi sadece tek bir diş eksikliğinde devreye girebildiği gibi birden fazla sayıda diş kaybı olduğunda da uygulanabilir. Kaybedilmiş diş ya da dişler yerine titanyum bazlı implant malzemesini çene kemiği içerisine operasyonla yerleştirmesi işlemine implant tedavisi diye adlandırıyoruz. Bu tedavi iki aşamadan oluşuyor. İlk aşaması cerrahi sonraki aşama ise protez aşamasıdır. Önce operatif girişim ile implant çene kemiğine yerleştirilir, belli bir süre geçtikten sonra uzman hekimin onayı ile protez safhasına geçilir.’’ dedi.


İMPLANT UYGULAMASI SONRASINDA PROTEZ AŞAMASINA NE ZAMAN GEÇİLİR?


Hastalara uygulanan cerrahi işlemin sonrasında protez aşamasına geçilebilmesi için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre istisnai vakalar haricinde altı ile sekiz hafta gibi bir zaman dilimini kapsar. İmplant tedavisi yapıldıktan sonra operasyonla yerleştirilen implantın çene kemiği ile kaynaşması için beklenen bu sürede osseointegrasyon aşaması gerçekleşir.


Bazı vakalarda uygulanan implant üzerine estetik amaçlı hemen geçici bir protez yapılabiliyor. Bu tamamen hastanın kemik dokusuyla ve o anki vakanın seyriyle alakalıdır.


İMPLANT ÇOCUKLARDA UYGULANMAZ


İmplant tedavisinin belli bir yaş aralığının olmadığını da dile getiren Diş Hekimi Oral İmplantoloji MSc. Dt. Hüseyin Şirin: “Bu tedavi teorik olarak 18-99 yaş aralığındaki bireylerin tamamına uygulanabilir. Fakat 18 yaşın altındaki çocuklarda henüz kemik gelişimi tamamlanmadığı için eğer implant tedavisi düşünülüyor ise en az 18 yaşına kadar beklenmesi gereklidir. Öte yandan 99 yaşına kadar olan bireyler de eğer genel sağlık koşulları izin veriyor ise gönül rahatlığı ile implant tedavisi yaptırabilirler.’’


İMPLANTIN UYGULANABİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN KOŞULLAR NELERDİR?


İmplant uygulanacak olan hastaların son 6 aylık sağlık muanelerinin titizlikle yapılmış olması gerekir. Son 6 ayda hastaların kalp krizi geçirmemiş, ve yakın dönemde baş ve boyun bölgesine radyoterapi ve genel olarak kemoterapi tedavisi görmemiş ayrıca ileri düzeyde şeker hastası olmamasına dikkat ediliyor. İleri röntgen teknikleri ve digital CT teknolojisi ile hastanın diş ve kemik yapısı incelenir ve buna istinaden uzman hekimin kararı ile implant uygulanır.


VÜCUT İMPLANTI REDDEDEBİLİR Mİ?


Çok sayıda kişi kendisine yapılan implantların gerek kısa vadede kaybedilmesinden gerekse operasyon anında ağrı meydana gelmesinden endişe ediyor. İmplant uygulamasında kullanılan titanyum materyali doku dostudur. Uzun araştırmalar neticesinde kullanılmaya başlanan tiannyum bazlı implantlar doku dostu olup alerjik reaksiyon göstermezler. Elbette bu durum implantların asla kaybedilemeyeceği anlamına da gelmez. Ama son dönem modern implantoloji çalışmalarında uzman doktorların uyguladığı kaliteli implantlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Yine de muhtemel implant kaybı ya da başarısızlık riskini en aza indirmede hastalarımızın da yardımcı olacağı muhakkaktır. Öncelikle implant tedavisini yaptıracağı hekimin alanında uzman ve yeterli olmasına dikkat etmesi önem teşkil etmektedir. İmplant uygulaması sonrasında yeterli ağız hijyenini sağlamak için diş fırçalama ve ağız bakım suları gibi gargaraları kullanmayı ihmal etmemelidirler. Aynı zamanda hastaların işlem sonrasında diş hekimi kontrollerini aksatmaması gerekir. Olası bir durumda enfeksiyon ya da benzer sorunlar erken dönemde tespit edilmiş olup gerekli tedbirler süratle alınır.


“RAHATLIKLA MANGALA GİDEBİLİRSİNİZ”


Bu tedavinin son yıllarda sıklıkla tercih edilmesinin birçok nedeni olduğuna değinen Diş Hekimi Hüseyin Şirin, implant uygulamasının avantajlarından bahsetti. Şirin: “Hastalarımızın gerekli durumlarda implant tedavisi yaptırmasının birçok nedeni var. Öncelikli olarak sağlık kaygısı taşısa da son zamanlarda estetik de ön planda. Çünkü insanlar dişleri sorunlu olduğu zaman gülüşlerini kaybederler ve elleri ile ağızlarını kapatarak gizlerler. Bu da onların özgüven sorunu yaşamasına sebep olur. İmplant tedavisinden sonra ise kişiler sosyal kimliklerini yeniden kazanırlar. Çiğneme fonksiyonları düzelir. Yaz ayları da geliyor rahat rahat mangal gidip et yiyebilirler. Konuşmaları düzelir. Çünkü diş yapısından kaynaklı olarak daha rahat konuşurlar ve kelimeleri daha rahat telafuzediyorlar. Protezin ağızdan fırlaması korkusu yıllardır aşılamayan diğer bir konudur. İmplantdan sonra ise bu sorun ortadan kalkar. Çiğnemeleri rahatlar. Alt üst çenede total protez yeterli çiğneme fonksiyonuna sahip olacağı için sindirim bile rahatlar ve kolaylaşır. Hastaların estetik anlamında yaşadıkları sosyal kaygılar ortadan kalkar ve güzel bir görünüme sahip olurlar” dedi.

FATMA HAYTAN ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.