YATAĞAN’LI USTA TARİHE SAHİP ÇIKIYOR
413 okunma

YATAĞAN’LI USTA TARİHE SAHİP ÇIKIYOR

Denizli’de emekli olduktan sonra geleneksel kılıç imalatı yapan Abdurrahman Aşçı, Yatağan Kılıcı yaparak hem kültürünü yaşatıyor. Vatandaşların en çok Yatağan kılıcına ilgi gösterdiğini ifade ederek, son yıllarda çekilen Türk dizilerinin etkisi olduğunu söyledi.

ABONE OL
30/12/2021 16:57
YATAĞAN’LI USTA TARİHE SAHİP ÇIKIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yatağan Palası ustalarından bir tanesi olan Abdurrahman Aşçı hem kültürümüz olan Yatağan Geleneksel Palalarını el işi ila imalatını yapıyor. Hem geleneği yaşatıyor hem de ekmek parasını kazanıyor. Özel siparişler geldiğini söyleyen Aşçı, “Yatağan Kılıcı ve Palasını gelecek nesillere aktarıyorum. Geleneğimizi yaşattığımı içinde çok mutluyum” açıklamasında bulundu. Son yıllarda çekilen Türk dizilerinden dolayı Yatağan kılıcına ilgi olduğunu belirterek; “En çok sipariş Yatağan kılıcına oluyor. Bunda Türk dizilerinin etkisini görebiliriz. Bizde istek doğrultusunda vatandaşlarımıza Yatağan Kılıcı imalatı yapıyoruz” dedi.

Yatağan’ın metal işleme sanatı yüzyıllar öncesine dayandığını ifade eden Aşçı; “Yatağan’da bu gelenek 600 yıl geriye kadar götürülmektedir. Yatağan Kasabası’nda büyük oranda “Yatağan Palası” olarak bilinen kesici silaha eski dönemlerde yalnızca “Yatağan” demek daha yaygın bir söyleyiş biçimidir. Yatağanlar da namlu aynı kılıç yapımında olduğu gibi kılıç yumurtası denilen 2-3 kg. ağırlığında, 5-8 cm çapında ve 8-12 cm yüksekliğinde demir külçelerden yapılır. Hazır bir envarter şeklinde olan demir külçe, iki kişi tarafından körük yardımıyla kızdırılmış olan ocakta kızıl hale gelinceye kadar bekletilir. Bu hale gelen demir saatlerce, bazen günlerce bir veya iki kişi tarafından çekiçlerle dövülür. Bu işlem ile bu şablona asıl kılıç şekli verilmeye çalışılır. Bu işlem sırasında kılıcın namlusuna kan olukları ve damgalar da yapılır. Kızgın ve düz halde olan demir kıvrılmak suretiyle Yatağan’ın klasik formu oluşturulur. Bunu yapmak özel maharet isteyen bir durumdur ki kılıç üzerinde yapılan içe doğru kavisin belirli bir dengede olması gerekiyor” diye konuştu.

Editör : Abdullah GÖNÜLTAŞ / ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.