Total Banner
PANDEMİ SONRASI MÜZİK ALETLERİNİN SESİ UZAKTAN HOŞ GELMİYOR
638 okunma

PANDEMİ SONRASI MÜZİK ALETLERİNİN SESİ UZAKTAN HOŞ GELMİYOR

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerden biri müzik sektörü oldu. Eğlence sektöründe 2 yıl süren kısıtlamaların olması müzisyenlerin yanında müzik aletleri satan esnafı da olumsuz etkiledi.

ABONE OL
06/08/2022 11:52
PANDEMİ SONRASI MÜZİK ALETLERİNİN SESİ UZAKTAN HOŞ GELMİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de 2020 Mart ayında ilk Covid-19 vakası açıklandı.  Bu süreçten sonra yasaklama kararlarıyla salgının yayılması engellenmeye çalışıldı. Özellikle vatandaşın bir araya gelerek kalabalık oluşturacağı lokanta, alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, kafeler kapatıldı. Gıda temin eden işyerleri evlere hizmet sağlamaya başladı. Eğlence mekanları ise tamamen kapatıldı ve müzisyenler uzun süren sıkıntılı bir süreçten geçti. Eğitimin uzaktan eğitime dönüşmesi ve eğlence mekanlarının kapanmasıyla müzik piyasasının yaşadığı sorunlardan müzik aletleri satan ve müzik eğitimi veren işyerleri de nasibini aldı.

Müzik aletleri mağazası bulunan aynı zamanda eğitim veren esnaf ve müzisyen Erdal Zengin Covid-19 salgınından piyasada müzikle ilgili hizmet veren bütün esnafların etkilendiğine dikkat çekerek, “Hem müzik aletleri satıyoruz hem de eğitimini veriyoruz. Eğlence mekanları kapatıldığı için müzik aletleri satamadık. Müzisyenler çalışamadığı için müzik aletleri dolaplarda bekledi. Doğal olarak müzisyenler ekstra müzik aleti satın alma gereği duymadılar. Biz de bu süreçte müzik eğitimi vererek ayakta durmaya çalıştık. Ama üniversite öğrencileri uzaktan eğitim nedeniyle memleketlerine döndüğü için o konuda da sıkıntılar yaşadık. Pandemiden önce bir eğitim sürecinde öğrenci sayımız 100 kişiyi geçiyordu. Şimdi ise öğrenci sayımız 50 kişiyi zor buluyor. Yasakların kalkmasının piyasayı hareketlendireceğini ümit etmiştik ama bu seferde anormal kur artışı olumsuz etkiliyor” dedi.

“KUR ARTIŞI MÜZİK ALETLERİNİN FİYATINI 3’E KATLADI”

Piyasalarda yaşanan durgunluğun kendi işlerine de yansıdığına değinen Zengin, “Pandemi döneminde müzisyenler mali açıdan sıkıntılar yaşadı. Uzun süren kısıtlamalar sürecinde geçimini sağlayabilmek için başka meslek yapmak zorunda kaldılar. Pandemi öncesinde el yapımı müzik aleti almak için gelen müşterilerimiz oluyordu, şimdi ise neredeyse hiç yok. Yasakların kaldırılmasıyla da ellerinde bulunan müzik aletleriyle idare etmeye çalışıyorlar. Her şeyin fiyatı arttığı gibi müzik aletlerinde de fahiş fiyat artışları var. Ürünlerimizin fiyatlarında pandemi sonrası neredeyse %300 bir artış var. Müzik severler mağazamıza geliyorlar ama fiyatları duyunca şaşırıyorlar, hiçbir şey satın almadan gidiyorlar. Fiyatları belirleyen biz değiliz, bizim elimizden de gelen bir şey yok. Bizim işimiz vatandaşın keyfiyetine dayanıyor, bu yüzden elzem ihtiyaçlar var iken keyfi ihtiyaçlar en son tercih edilenler listesinde. Piyasa durağan bir şekilde ilerliyor” diye konuştu.

Durdu KARADEMİR – ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.