“OBEZİTE İLE TOPYEKUN MÜCADELE ŞART”
305 okunma

“OBEZİTE İLE TOPYEKUN MÜCADELE ŞART”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporuna göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında obezite ve aşırı kilo sorunun en yaygın olduğu ülke oldu. İEÜ Medical Park Hastanesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Sedef Tamcı, “Obezite; hipertansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, bazı kanser türleri gibi birçok hastalıkta risk faktörü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle hem toplumsal hem de bireysel olarak obezite ile mücadele etmeliyiz” dedi.

ABONE OL
07/05/2022 10:37
“OBEZİTE İLE TOPYEKUN MÜCADELE ŞART”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Obezitenin sadece Avrupa bölgesinde 1,2 milyon insanın ölümünden sorumlu olduğunu söyleyen İEÜ Medical Park Hastanesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Sedef Tamcı, “Bu durum toplam ölümlerin yüzde 13’ünden fazlasını temsil ediyor. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporuna göre Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59’u ve yaklaşık her üç çocuktan biri aşırı kilo veya obezite sorunu ile karşı karşıya bulunuyor. Türkiye ise Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke. Buna göre, Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i aşırı kilolu. Kadınlarda bu oran yüzde 69,3 erkeklerde ise yüzde 64 olarak kaydedildi. Rapora göre, Türkiye’de obez olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32,1 olarak belirtildi” diye konuştu.


Obezite ile mücadele etmek için gebelik öncesinde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Tamcı, “Bir kişinin ağırlık yörüngesi, yaşamın erken dönemlerinde başlar ve çocukluk ve yetişkinlik boyunca ve daha ileri yaşlara doğru gelişir. Doğum şekli, doğum ağırlığı, emzirme dönemi, ek gıdaya geçiş süreci, çocukluk çağı ve yetişkinlik dönemindeki beslenme alışkanlığı, lif alımı, vitamin-mineral yetersizlikleri, egzersiz düzeyi, hormonal ve metabolik etmenler gibi birçok etmen obezite riskini etkiliyor. Obeziteyi önleme stratejisi olarak bireylere kişiye özgü sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı ve bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri artırılmalı” dedi.


Obezite ile ulusal düzeyde mücadele edilmesi gerektiğini belirten Tamcı, “Tüm nüfus gruplarını ve obezitenin daha geniş belirleyicilerini hedef alan daha geniş yaklaşımların uygulamaya konulması, toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Uzun vadeli stratejiler, obezojenik ortamların iyileştirilmesi için harekete geçirilmeli” uyarısında bulundu.

Editör: Abdullah GÖNÜLTAŞ HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.