Total Banner
MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
537 okunma

MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Ekim ayı meme kanserinde farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu meme kanseri hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
24/10/2023 09:19
MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu meme kanseri hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Meme kanseri; genellikle memede bulunan lobüllerin (süt salgılayan bezler) veya duktusların (süt taşıyan kanallar) kötü huylu tümörleridir. Meme kanseri taramaları büyük önem taşımaktadır. Tarama programları ile daha erken evrede teşhis edilebilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin tedavilerinde daha başarılı olunmakta, hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Her yıl ekim ayı tüm dünyada Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak bilinmekte ve farkındalığı arttırıcı etkinlikler yapılmaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Tanımlanan faktörleri taşıyan kişilerin taşımayanlara oranla meme kanserine daha fazla yakalanma olasılığı gösterdiği belirtilen faktörlerdir. Unutulmamalıdır ki; bu faktörleri taşıyan kişilerin mutlaka meme kanserine yakalanacağı söylenemez. Kadın olmak meme kanseri için temel risk faktörüdür. Tüm meme kanseri vakalarının %1’den azı erkeklerde görülmektedir. Son dönemlerde genç kadınlarda da sıklığında artış olduğunu gözlemlesek de meme kanseri vakalarının çoğunluğu 50 yaşından sonra görülür.  Daha önce meme kanseri geçirmiş olan kadınlarda ikinci bir meme kanseri oluşma riski daha yüksektir. Öncelikle anne, kız kardeş ve kızından oluşan birinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü riski artırmaktadır. Meme kanserlerinin yaklaşık %5-10 kadarı genetik mutasyonla yani kalıtsal geçişle alakalıdır. 12 yaşından önce adet görmek, 55 yaşından sonra menapoza girmek riski artırmaktadır. Çocuk doğurmak, vücudun adet döngüsünü ve hormon maruziyetini değiştireceği için meme kanseri için koruyucu faktörlerden biridir. Bu yüzden hiç doğum yapmamak veya 30 yaşından sonra doğum yapmanın meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Doğum kontrol haplarını, araştırmalar 10 yıldan uzun süre kullananlarda meme kanseri riskinde biraz artış olduğunu göstermiştir. Hormon replasman tedavisinde, 5-10 yıldan uzun süre kullananlarda meme kanseri riskinin arttığı gözlenmiştir. Sigara kullanımı ile meme kanseri riskinde artış saptanmıştır. Meme kanseri riski alınan alkol miktarı ile orantılı olarak artmaktadır. Özellikle menapoz sonrası kilolu olmak meme kanseri riskini artırmaktadır. Kilolu olmanın meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Egzersizin ise meme kanseri riskini azalttığı yönünde veriler bulunmaktadır. Daha önce göğüs/boyun bölgesine radyasyon almış olmak riski artırmaktadır.

MUAYENE BULGULARI NELERDİR?

Memede kitle ele gelmesi: En sık rastlanılan bulgudur. Çoğunlukla ağrısız bir kitledir. Ele gelen kitle 2 farklı yapıda olabilir. İçi sıvı dolu kese halindeki kistler genellikle meme kanseri belirtileri arasında değildir. İçi farklı bir doku dolu solid kitleler ise mutlaka araştırılmalıdır. Meme derisinde değişiklik: Bazen kitle olmadan da meme derisinde kızarıklık, şişme, kalınlaşma veya portakal kabuğu görünümü olması meme kanseri belirtisi olabilir. Meme başında değişiklik: Meme başında yeni gelişen, içeri doğru bir çekinti olması meme kanseri belirtisi olabilir.  Meme başından akıntı: Her akıntı kanser anlamına gelmemektedir. Özellikle memeyi sıkmadan kendiliğinden gelen, kanlı veya kahve-siyah renkli akıntı varsa hekiminize başvurmalısınız. Memede şekil değişikliği: Meme şeklinde ve boyutunda değişiklikler olabilir,  Koltuk altında ele gelen kitle:  Koltuk altı lenf bezlerindeki büyüme, kanser hücrelerinin koltuk altına ulaştığının göstergesi olabilir.

“ERKEN TANI İÇİN BİRLİKTE YAPILMASI ÖNERİLEN ÜÇ YÖNTEM VARDIR”

Kişisel (kendi kendine) meme muayenesi, klinik (doktor tarafından) meme muayenesi ve mamografi. Meme kanseri için bugün kullanılan tarama görüntüleme yöntemi mamografidir. 40 yaşından sonra risk faktörlerine göre değerlendirilerek yılda bir veya iki yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

20 yaşını geçen her kadının adetinin bittiği tarihten sonra ilk hafta içinde, adet görmeyen kadınlarda her ayın belirli bir günü, emziren kadınlarda emzirme veya süt boşaltımı sonrası kendilerini muayene etmeleri önerilmektedir.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Memelerden birinde anormal büyüme, şişlik veya ele gelen kitle, Meme derisinde kızarıklık veya kalınlaşma, Meme başında şekil veya renk değişikliği, Meme başından akıntı, Klotuk altında ele gelen kitle.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Önce gözleyerek sonra elle yapılır. Görsel olarak yapılan muayene: “Belden yukarısı çıplak olacak şekilde bir aynanın karşısına geçiniz. Her iki kol aşağı sarkacak şekilde bakınız. Her iki kol yukarı kaldırılarak bakınız. Her iki elinizi bele bastırarak bakınız. Her iki elinizi bele bastırırken öne doğru eğilerek bakınız.

Elle yapılan muayene: Elinizin 2.3.4 parmakları ön yüzleri kullanınız. Hangi taraftaki meme muayene edilecek ise o taraftaki elinizi başınızın üstüne kaldırarak diğer eliniz ile dairesel hareketlerle meme bölgenizi muayene ediniz. Her iki meme bölgesini ayakta muayene ettikten sonra düz bir yatağa uzanarak aynı muayeneyi tekrar ediniz. Bu yıl Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak “Kontrol sende cevabı gende” projesi hayata geçirilmiştir.”

Prof. Dr. Gököz Doğu son olarak kontrol EL’imizdedir diyerek ve tüm kadınlara Sağlık Bakanlığı öncülüğünde ücretsiz yapılan tarama programlarına dahil olmalarını tavsiye ederek erken teşhis hayat kurtarır dedi. HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.