Total Banner
KADINLARDA GENİTAL ORGAN SARKMASI
902 okunma

KADINLARDA GENİTAL ORGAN SARKMASI

Özel Denizli Tekden Hastanesi gücüne güç katmaya devam ediyor, son olarak Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde hasta kabulüne başlayan Op.Dr. Murat Gökhan Kınaş, kadınlarda sıkça görülen genital organ sarkmaları hakkında bilgiler verdi. Doktor Kınaş,” Genital sarkma durumlarında, spesifik organların sarkmasına göre farklı adlar verilir” ifadelerini kullandı.

ABONE OL
27/09/2023 09:53
KADINLARDA GENİTAL ORGAN SARKMASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Murat Gökhan Kınaş,”Kadınlarda genital organ sarkması, yapıları yerinde tutan, kas,bağ  ve fasya kombinasyonun zayıflaması neticesinde üretra, mesane, uterus ve rektum gibi organların aşağıya, vajene doğru sarkarak karın dışına doğru yer değiştirmesidir.Pelvik organ sarkması, oldukça sık görülen bir durumdur.  Genital sarkma durumlarında, spesifik organların sarkmasına göre farklı adlar verilir. Örneğin, vajen ön bölgedeki sarkmada idrar kesesi aşağıya inmiştir ve sistosel denir. Vajen arka bölgede rektum sarkmıştır ve rektosel denir. Enterosel bağırsakların, uterin prolapsus ise rahimin sarkmasıdır. Ancak, halk arasındaki yaygın kullanımda tümüne birden rahim sarkması denebilmektedir. Pelvik organ sarkmasının muayene bulgularına göredereceleri vardır” dedi.

VAJİNA SARKMA BELİRTİLERİ

Vajina sarkma belirtilerini anlatan Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Murat Gökhan Kınaş,” Tamemen vajenden dışarı çıkan sarkmalar olduğu gibi, ıkınma ile gerçekleşen hafif sarkmalar mevcuttur. Dolayısı ile derecelerine göre bu sarkmalar kadının günlük aktivitelerini ve yaşam kalitesini etkileyen bir sorundur. Vajina Sarkma Belirtileri Vajenden dışarı doğru oluşan sarkan dokular, Pelvik alanda ağırlık veya dolgunluk hissi, idrar kaçırma, dışkılama problemleri, bel ağrısı, ağrılı cinsel birleşme “dedi.

PELVİK ORGAN PROLAPSUSU İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Pelvik Organ Prolapsusu için Risk Faktörleri nden bahseden, Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Murat Gökhan Kınaş,

• Doğum ve gebelik; sarkma hemen veya yıllar içinde gelişebilir

• Yaşlanma ve menopoz; pelvik taban yapılarının daha da zayıflamasına neden olur

• Uzun süreli öksürük, fazla kilo, ağır kaldırma, uzun süreli kabızlık gibi fazla ıkınma gerektiren durumlar pelvik taban üzerinde artmış basınca neden olur

• Bazı kalıtımsal bağ dokusu hastalıkları

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Tedavi seçeneklerinden de bahseden Özel Denizli Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Murat Gökhan Kınaş,” Sarkmaların şiddetine ve günlük yaşam kalitesini etkileme derecesine göre tedavi seçenekleri belirlenir.

1- Cerrahi olmayan tedavi seçenekleri

-Aktivite değişiklikleri: Ağır kaldırmak ya da zorlanmaktan kaçınmak.

-Kegel egzersizleri: Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için kullanılan egzersizler olup, özellikle hafif veya orta seviyede olan vajinal prolapsus vakalarında ya da ciddi sarkmalar için kullanılan tedavi seçeneklerindendir. Yine, pelvik kaslarını güçlendirmek için elektriksel stimülasyon ve biyolojik geri bildirim gibi fizik tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.

-Pesser: Genelde vajina içine yerleştirilen küçük bir alet olup, cinsel olarak aktif olmayan, ameliyat olamayan hastalar için en uygun seçimdir

-İlaçlar:  Östrojen replasmanı vücudun vajina içindeki ve çevresindeki kasları güçlendirmesine yardımcı olmak için kullanılır. Menopoza giren kadınların doğal olarak vücudu östrojen üretmez ve vajina kasları zayıflar. Bu durumda hafif vajinal prolapsus belirtilerinde hastaya östrojen reçete edilebilir. Şiddetli organ sakması olanlarda sarkmayı düzeltmemekle beraber diğer şikayetlerin azalmasına yardımcı  olur.

Bazı kadınlar egzersiz yaparak, diyetlerinde değişiklik yaparak, kilolarını kontrol altında tutarak, ağır kaldırmak ve ıkınmaktan kaçınarak şikayetlerin düzeldiğini görürler.

2- Cerrahi Tedavi Seçenekleri

Belirti ve şikayet veren pelvik organ sarkmalarında kalıcı çözüm ameliyattır. Tüm hastalara uygun gelebilecek tek bir ameliyat seçeneği yoktur. Uygulanacak cerrahi yöntem hastanın hikayesi, cerrahın eğitim ve deneyimi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dolayısı ile tedavi kişiye özel olarak belirlenecektir. Düzeltici ameliyatlar ile  pelvik organlar doğal konumlarına yerleştirilirken cinsel fonksiyon da korunur. Cerrahi için vajinal, kapalı , robotik veya açık yöntemler uygulanabilir. Fakat rahim sarkması dışındaki durumlarda daha çok vajinal yaklaşımlar tercih edilir. Kolpoklezis (Vajinanın kapatılması): Cinsel olarak aktif olmayan veya genel sağlık durumu düzeltici cerrahiye izin vermeyecek olan hastalarda tedavi amacıyla vajinanın kapatılması önerebilir. Ameliyat süresinin kısa olması ve hızlı iyileşme süreci bu işlemin en büyük avantajıdır” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.