Hububatta hasat döneminde olduğundan söz eden Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Hububat için arpada buğdayda yulaf da özellikle merkez ovasındaki hasatlarımız birazcık yağıştan dolayı ara vermek durumunda kaldık. Havaların müsaade ettiği durumlarda arpa ve buğday hasatları kıraç alanlarımızda devam ediyor. Havaların düzelmesiyle birlikte hasatlarımız düzelecek. Hasatlarımız hızlı bir şekilde tamamlanacak. Hububat ekimlerimizin hasadı gerçekleşecek. İlk etapta verimleri değerlendirecek olursak daha önceki yıllarda çiftçimizin kullandığı gübre miktarlarını kıyasladığımızda aşırı artışlardan dolayı yeteri kadar gübreyi alıp kullanmadığı görülüyor. Buda verimlerde düşüş gerçekleştirdi” dedi.
PAMUK TECİH EDİLEN ÜRÜN OLDU
Diğer ürün gruplarını da değerlendiren Başkan Gemici, “Çiftçimizin pamuk ekili alanlarda bu sene yoğunlukla tercih edilen ürün olmaya başladı. Tabi burada da bir diğer ürün mısır ekimleri ve buğday ekimlerinde açık vermeye başladı. Pamuğun son yıllar da para etmesi çiftçi için gelir olarak üretim planlamasında ürün deseninin tercihinde kaymalara sebep oldu.” Dedi.
GIDA KRİZİ YAŞANIR MI?
Hububatın bu dönem tamamlanmasından sonra gıda da bir sıkıntı yaşar mıyız yaşamaz mıyız özellikle bunun cevabını verebilmek için de başta tahıl grupları arpa, buğday gibi ürünlerde dünyada bir yükseliş trendi var. Gıda milliyetçiliği diye bir kavram oluştu. Özellikle Ukrayna Rusya savaşında dünyanın hemen hemen yüzde yetmişi ihtiyacını karşıladığı arpa, buğday, mısır gibi ürünlerde güvenli bir liman olmadığı için pazarlamaya tüketiciye ihracata gidemediği gözlemlendi son dönemlerde. Güvenli bir koridor oluşturulursa bu fiyatların biraz daha kontrol altına alınabileceği var ama bu girişim gerçekleşmedi. Ekmek fiyatlarına yansıyacağı çünkü fırıncıların maliyetlerinin artış noktasında sadece ham maddesi olarak buğdayın, yulafın olmadığını diğer girdilerde ki artışında zorladı dolayısıyla gıda ulaşımın birazcık daha külfetli olacağını gösteriyor” dedi.
“KÜRESEL İKLİM ETKİLERİNİ GÖRÜYORUZ”
Küresel iklim etkilerinin görüldüğünü aktaran Gemici; “ Bazı bölgeleri sel su götürürken bazı bölgelerde kuraklıktan kasılıp kavruluyoruz. Bunun için tarımın önümüzdeki yıllarda bütün dünyada olduğu gibi serbest piyasa koşullarına terk edilmemeli. Tarım elinden tutulmalı, tarım desteklenmeli, tarımsal üretim planlanmalı ki tüketicimizin insanımızın güvenli gıdaya ulaşabilmesinin garantisini verebilelim” dedi.
Abdullah GÖNÜLTAŞ-ÖZEL HABER
GÜNDEM
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024ÇEVRE
20 Eylül 2024EKONOMİ
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024GENEL
20 Eylül 2024GÜNDEM
20 Eylül 2024GENEL
20 Eylül 2024YAZARLAR
20 Eylül 2024ÇEVRE
20 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.