Total Banner
 DENİZLİ’DEN DÜNYA’YA ‘YATAĞAN BIÇAKLARI’
1384 okunma

 DENİZLİ’DEN DÜNYA’YA ‘YATAĞAN BIÇAKLARI’

Serinhisar ilçesi Yatağan Kasabası’nda yüzyıllardır sürdürülen bıçakçılık mesleği, günümüzde usta ellerde üretilerek devam ediyor. Yatağan bıçakları hem Türkiye’nin her yerine hem de dünyanın birçok noktasına gönderilerek ata sanatı tanıtılıyor.

ABONE OL
08/09/2022 14:29
 DENİZLİ’DEN DÜNYA’YA ‘YATAĞAN BIÇAKLARI’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yatağan bıçaklarının ismi önemli meslek erbablarının yetiştiği Yatağan ilçesinden geliyor. Yatağan’ın dünyaya açılan kapısı olan bıçaklar sağlamlığı ve kalitesiyle biliniyor. Osmanlı döneminde de askerler tarafından yatağan bıçakları kullanmıştır.  Günümüzde Yatağan’da geleneksel mesleği sürdüren ve tanıtılmasında önemli rol oynayan ustalar yetişiyor. Denizli Kaleiçi’nde bulunan iş yerinde usta elleriyle ürettiği yatağan bıçaklarını satışa sunan esnaf ve meslek erbabı Kamil Türkecan; “Yatağanlıyım ve çocukluğumdan beri bıçakçılık mesleğini yapan ustaların arasında büyüdüm. 30 yıldır da mesleğin içindeyim. Yatağan Baba’nın yadigarı olarak demircilik ve bıçakçılık zanaatıyla uğraşıyoruz. Yatağanlı biri olarak meslek ustalarının arasında yetiştiğim için mesleğin inceliklerini birinci elden öğrendim. Bu yüzden de eski üretim bıçakların inceliklerini ürettiğim bıçaklara yansıtıyorum ve müşteri memnuniyeti duyunca da mutlu oluyorum” dedi.

“ÜRETİM AŞAMASINDA EL İŞÇİLİĞİ ÖNEMLİ HALE GELİYOR”

Türkecan eskiden dövme işlemiyle üretilen bıçakların yerini birçok kalite çeliğe kolay ulaşılmasıyla değiştiğini söyleyerek “Eskiden bıçakçılıkla uğraşan büyüklerimiz bıçakları dövme işlemiyle elde ediyormuş. Günümüzde istediğimiz şekilde işleyebileceğimiz çeliğe ulaşılabiliyoruz. Öncelikle hammaddeyi alıyoruz ve bıçağın şeklini vererek demiri kesiyoruz. Hammaddeye uzun saatler ısıl işlem uyguluyoruz. Ardından yatağan bıçaklarının en önemli özelliğinden biri olan keskinliğini veriyoruz. Bıçakları birçok ürünle bir araya getirerek çeşitlendiriyoruz. Sapında ahşap, geyik boynuzu, koç boynuzu gibi ürünler kullanıyoruz. İşte burada da ustalarımdan öğrendiğim işin incelikleri devreye giriyor. Mesela geyik boynuzunun belirli bir şekli var ve bunun doğallığını bozmadan bıçak üretmek gerekiyor. Mesela açılıp kapanan bıçaklarımız var. Bazılarının sap kısmını geyik boynuzundan yapıyoruz. Geyik boynuzuna uygun olarak bıçağı kapattığımız zaman kapanacak şekilde bıçağa şekil verilmeli” diye konuştu.

DURDU KARADEMİR- ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.