AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şahin Tin, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştığını söyledi.
“KÜRESEL ENERJİ SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÖNETİYORUZ”
Milletvekili Şahin Tin, elektrik piyasasında yaşanan küresel düzeydeki yükselişlere rağmen küresel enerji sürecini Türkiye’nin başarıyla yönettiğini belirtti. Şahin Tin; “Uluslararası piyasada elektrik fiyatları hızla yükselişini sürdürürken Türkiye olarak vatandaşlarımızı mağdur etmeden süreci yönetmenin gayretinde olduk. Elektrik maliyetinin neredeyse yarı fiyatına vatandaşlarımıza ulaştırdık. Hükümetimiz 17 milyar liralık bir sübvansiyon yaptı. Böylelikle vatandaşımıza sadece 2021 yılında toplam 127 milyar liralık bir destek verdik. Özetle belirtmek gerekirse 2021 yılında her vatandaşımıza yıllık 1.500 liranın üzerinde bir enerji desteği sağlamış olduk. Bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da müjdesini verdiği gibi TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırdık. Vatandaşımızın enerjideki mali yükünü hafifleterek yanında olduğumuzu bir kez daha ortaya koyduk. Ayrıca yine bu düzenleme kapsamında elektrikli araç şarj hizmetinin sağlanmasında asli sorumluluğun, şarj ağı işletmeci lisansı sahibinin olmasını sağladık” dedi.
“MESLEKİ EĞİTİMİ TEŞVİK EDEN ADIMLAR ATIYORUZ”
Düzenleme ile mesleki eğitim stajına devlet katkısı getirildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “İş yaşamının doğrudan içinde olan mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler ile bu merkezleri tercih edecek öğrencilerin teşvik edilmesi amacıyla bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Buna göre; mesleki eğitim merkezlerinde 12. Sınıfta olan öğrencilerin ücreti, asgari ücretin yüzde 50’sinden aşağı olmayacak. Mesleklerinde en az 10 yıl usta olarak çalışanların iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilmelerinin önünü açtık. Mesleki eğitim merkezi programı dışında okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin, 20’den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzeri personel çalıştıran işletmeler için üçte biri, mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ise ödenecek ücretin tamamı devlet katkısı olacak. Bu kapsamdaki uygulamalarda kamu kurum ve kuruluşlarına devlet katkısı ödenmeyecek. Ayrıca ustalık belgesi alanların usta öğreticilik kurslarına katılım oranını artırmaya yönelik de bir takım değişiklikler yapıldı” dedi.
“AR-GE MERKEZLERİNDEKİ NİTELİKLİ ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ”
“AR-GE ve tasarım merkezlerindeki nitelikli çalışmaları destekliyoruz” diyen Milletvekili Şahin Tin; “Yapılan düzeleme ile Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan ve teşvikten yararlanan personelin teşvik kapsamına giren merkez dışındaki çalışma süreleri ve çalışma şekli netleştirildi. Böylece, yetki kullanıldığı durumda, teşvikten yararlanan personelin çalışma saatinin yüzde 25’ini merkez içinde, yüzde 75’ini merkez dışında çalışarak geçirmesi durumunda teşvikten tam olarak faydalanabilecek. Yine, toplam çalışılan sürenin yüzde 75’inin aşılmaması kaydıyla, örneğin teşvikten yararlanan 20 personeli bulunan bir merkezde, bu personelden 5’inin çalışma saatinin tamamını merkez içinde, 15’inin de çalışma saatinin tamamını merkez dışında geçirmesi durumunda da teşvikten tam olarak faydalanılması mümkün olacak” diye konuştu.
“ORTAYA ÇIKAN İHTİYAÇLARI GİDERİYORUZ”
Uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması amacıyla önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Vatandaşlarımızdan gelen talepleri çözmek gayesiyle bazı düzenlemeleri de yaptık. Kooperatiflerin, kooperatif birliklerine, kooperatif birliklerinin de merkez birliğine ortak olmadığı takdirde ‘Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefalet sağlayamayacağı ve kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık yapamayacağı’ yönündeki düzenlemenin yürürlük tarihini kamuoyundan gelen talep dikkate alınarak 1 Ocak 2024’e uzattık. Ayrıca orman içi suların balık yetiştiriciliğinde kullanılmasına imkân tanıyan adımı attık, yasal statülerini oluşturduk. Midye ile istiridye üretiminde zorunlu olarak karada kurulması gereken tesis, depo, arındırma havuzu vb. yapıların kıyıda bulunan orman alanlarında da kurulabilmesine yönelik düzenlemeyi hayata geçirdik. Düzenleme kapsamında teknolojik önlemleri etkisiz kılmaya yönelik ürün ve araçların ticaretini veya tanıtımını yapanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek” dedi.
Editör : Abdullah GÖNÜLTAŞ / HABER MERKEZİ
GÜNDEM
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024ÇEVRE
12 Eylül 2024EKONOMİ
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024GENEL
12 Eylül 2024GÜNDEM
12 Eylül 2024GENEL
12 Eylül 2024YAZARLAR
12 Eylül 2024ÇEVRE
12 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.