Total Banner
1176 DERNEĞİ ÇALIŞMALARINA HAZIR
315 okunma

1176 DERNEĞİ ÇALIŞMALARINA HAZIR

1176 Derneği Başkanı Doç. Dr. İbrahim Balık, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yeni kurulan dernekleri hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Balık, derneklerinin amacının Denizli’de bulunan tarihi mirasları korumak ve yaşatmak olduğunu belirtti.

ABONE OL
15/09/2022 16:38
1176 DERNEĞİ ÇALIŞMALARINA HAZIR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Derneğin isminin genelde Miryokefalon savaşıyla özdeşleştirildiğine dikkat çeken Balık; “Miryokefalon Savaşı Anadolu tarihinin en önemli hadiselerinden biridir. Ama biz dernek olarak Miryokefalon Savaşı’nın tarihini baz alarak belirlemedik. Denizli ve yöresinin Türk hâkimiyetine girişinin tescillendiği tarih 1176’dır. Dolayısıyla derneğimizin de faaliyet alanı Türk hâkimiyeti sonrası süreç olduğu için bir milat olması itibariyle bu ismi derneğimize isim olarak verdik. 1176 derneğinin öncelikli hedefi Türkiye Selçuklularından Türkiye Cumhuriyetine kadar olan süreci kapsayan Denizli değerlerini ve kültürünü temsil eden eserleri gün yüzüne çıkarmak. Bu eserlerimizi topluma mal ederek, bu kültürel ve tarihi değerlerimiz çerçevesinde Denizli’de benlik algısının yeniden teşekkül ettirilmesini sağlamak istiyoruz.” dedi

“DENİZLİ KÜLTÜR BİRİKİMİNE SAHİP BİR ŞEHİR”

Denizli’nin tarih öncesi dönemlerden itibaren çok hareketli bir coğrafyaya sahip olduğuna değinen Balık, “Denizli önemli kültür birikimine sahip bir şehirdir. Aynı zamanda yok olmuş birçok eser bulunuyor. Bu eserler fiziki olarak yok oldu ama varlığının bir şekilde halk arasında devam ettirilmesini önemsiyoruz. Yok olmak üzere olan bazı eserlerimiz var, bunların da ufak restorasyonlarla kurtarılma ihtimalleri varsa bunları kurtarma adına faaliyette bulunmayı hedefliyoruz. Örneğin Muratdede mahallesinde metruk bir evde 1500’lü yıllara ait 3 tane ahi mezarı bulunuyor. Biz öğrencilerimizle orayı gezdiğimizde ‘burası sıkıntılı bir yer olmaya başladı, tinercilerin uğrak yeri oldu’ diyerek çevre esnafı bize dert yandı. Mezarlar özel bir mülke ait evin bahçesinde bulunuyor. Yerel yöneticilerimizle işbirliği yapıp, onları bu durumdan haberdar ederek bir çözüm üretilmesi adına çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

DERNEK ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

Balık, Çivril’de belediye işbirliğiyle 12 akademisyenin katılımıyla bir çalıştay düzenleyeceklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü; “17 Eylül 1176 tarihi Miryokefalon Savaşı’nın yıl dönümü olduğu için son günlerde çalışmalarımız bu yönde olacak. 17 Eylül 15.30’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik hocayla televizyon programı yapacağız. 19 Eylül’de Çatalçeşme oda tiyatrosunda Miryokefalon Savaşı ile ilgili panel gerçekleştireceğiz. Bu sürecin ardından Ocak Ayının 7 ve 8’i en önemli tarihlerden biri. Sadece Denizli tarihini değil, Orta Doğu tarihini şekillendiren Denizli’nin de büyük çoğunluğu tarafından bilinmeyen İkinci Haçlı Seferinde yaşanan Kazıkbeli mücadelesidir. Kazıkbeli Mücadelesi en az Miryokefalon Savaşı kadar önemli bir hadisedir. Denizli’nin kendini tanıtması noktasındaki önemli unsurlarından birisi de bu olabilir. Kazıkbeli mücadelesi bilim dünyası tarafından bilinen bir hadisedir. Haçlı seferleri sırasında gerçekleştiği için Avrupa bilim camiasında da çok fazla makale üretilen bir konudur. Ama şimdiye kadar bu konu Denizli’de ihmal edilmiş. Kazıkbeli Savaşı’nın Denizli halkı tarafından bilinmesi, Denizli’ye mal olması ve etrafında bir takım etkinlikler yapılması kanaatindeyiz. Onun programını da yoğun bir şekilde gerçekleştireceğiz.” DURDU KARADEMİR

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.