Total Banner
TERS LALE ÇİÇEĞİ DENİZLİ’DE YETİŞİYOR
197 okunma

TERS LALE ÇİÇEĞİ DENİZLİ’DE YETİŞİYOR

Hüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kalmıştır.

ABONE OL
25/11/2022 09:25
TERS LALE ÇİÇEĞİ DENİZLİ’DE YETİŞİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Tuşaya” olarak bilinen lale türünden bu çiçek milli çiçeklerimizden biri olmakla beraber “Ağlayan Gelin” adıyla da bilinmektedir. Ağlayan Lale’nin ters dönmüş; boynunu bükmüş bir çiçek olması, hakkında çeşitli rivayetlerin oluşmasını sağlamıştır.

Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. Diğer rivayete göre bu çiçek, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi sırasında üzüntüden boynunu bükmüştür. Müslüman söylencelerine göre; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin adlı aşık bir çiftin birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir. Müslüman inanışına göre de çiçeğin boynunu büküp nektarını dökmesi sebebiyle ağlayan lale olarak benimsenmiştir. 

Denizli’de böyle güzel bir lale türü başarıyla yetiştiriliyor.  Bozkurt ilçemiz Hayrettin Köyü tarlaları lalenin açtığı zamanlar rengarenk hale geliyor. Mutlaka görülmesi gereken bir manzara sizi bekliyor. Lalelerin açtığı zamanı kaçırmayın. Kırsal kalkınma için tarımsal üretim önemli bir yer tutuyor. Ancak üretmek yetmiyor. Ürünün tanıtılması  ve değerinde pazarlanabilmesi de şart. Ters lalenin efsaneleri ve çok geçmişten gelen bir ünü var. 

Hollanda’lılar bizden götürdükleri laleleri tüm dünyaya satıyor.  Lale soğanı büyük gelir kapısı.  Hatta hava alanlarında 3 lale soğanı paketlenmiş hediyelik ürün olarak satılıyor.  Lale memleketi ülkemize oradan hediye lale soğanı getirdiğimi biliyorum. Benzer ticaret olanakları bizim için de düşünülebilir. Lale soğanı veya saksıda lale satışları çiftçimiz  için önemli bir gelir kapısı olabilir. Alternatif üretime izin veren Anadolu toprağı en büyük zenginliğimizdir.  Denizli’miz de en bereketli ovalara sahiptir. Artık toprağın, köyün, çiftçinin değerinin anlaşılmasını diliyorum.  


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.