Total Banner
TARIM NÜFUSUNUN GENÇLESTİRİLMESİ
215 okunma

TARIM NÜFUSUNUN GENÇLESTİRİLMESİ

Tarımla uğraşanların yaş ortalaması 55' i geçti. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımla uğraşanlar ve köyde kalanlar yaşlılar. Genellikle emeklilik sonrası köye dönenler var. Onlarda tarımsal üretimden ziyade ömrünün son zamanlarını toprakta geçirmek, köyünün havasını, suyunu özlediklerinden ve eski günlerini yadetmek için köydeler.

ABONE OL
17/11/2022 09:28
TARIM NÜFUSUNUN GENÇLESTİRİLMESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köye dönüş projeleri geliştiriliyor ancak ne kadar başarıya ulaşıyor tartışmak gerek. Çoğu başarıya ulaşmıyor nedeni yeni neslin tarımdan kopuk oluşu ve köyde yaşamak istememesi. Günümüz şartlarında yeni gençliğe kızmak mümkün değil.  Düz liselerde, sadece test sınavına hazırlık yöntemi ile yetiştirilmiş, köy,  toprak, tarla, sera, bağ, bahçe  konusunda bir cümle okumamış genç köye nasıl dönsün, dönse köyde ne yapacak? 

Köye dönüş projelerinin başarıya ulaşmasının  tek yolu var. O da tarım okullarının yeniden açılmasıdır   Tarım ortaokulları ve liseleri açılsa, öğrencilerine teşvik bursları verilse çoğu çocuğumuz Tarım Ortaokulu ve Tarım  Meslek Lisesine kaydolur. Ziraat teknisyeni ünvanı ile mezun olunca da mikro krediler ile tarımla uğraşması teşvik edilir. Tarım nüfusu hızla  gençlestirilir. Tarım meslek lisesi mezunu  alanlarında üniversite okumak isteyen gençlere burs desteği verilirse tarım alanında bilimsel çalışmalar  da ivme kazanır. 

Pek çok kişi dünya kadar ziraat fakültesi var, çoğu işsiz diye düşünebilir bu düşünce de olanlara şunları söyleyebilirim. Tarım yapacak gençler  ziraat fakültesinden yetişmez.  Tarım ortaokulları ve tarım makinalari, hayvancılık, gıda, bitkisel üretim, arıcılık, seracılık gibi bölümleri olan  Tarım Liselerinden yetişir. Ülke teknik lise eğitiminin önemini yeniden hatırlamalıdır. İlçelerin ihtiyacı fakülte  ve yüksekokullardan önce ilçe şartlarına uygun meslek liseleridir. 
Tarım  meslek liseleri ülke çapında yaygınlaşmalı, gençler yeniden tarımla tanıştırılmalıdır. Aksi durumda tarımsal üretimimiz ve tarıma dayalı sanayimiz tehlikeye girecektir. 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.