Total Banner
ORUÇ AYI RAMAZAN’NIN ÖNEMİ
211 okunma

ORUÇ AYI RAMAZAN’NIN ÖNEMİ

ABONE OL
25/03/2023 11:42
ORUÇ AYI RAMAZAN’NIN ÖNEMİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Azimüşşan bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur’an-ı Azimüşşan’ da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “Kadir Gecesi” yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam’ın temel ibadetlerinden olan Oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona on bir ayın sultanı denilmiştir. Ramazan Kur’an ayıdır. Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’ in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur’an’ın indiği aydır.” (Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.

Kur’an-ı Kerim, Allah (c.c) tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur’an-ı Kerim insan için hayati değer taşır. Kur’an-ı Kerimi okumak bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (a.s.) Allah (c.c)’ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur’an-ı Kerimi çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya Camilerde bir araya gelerek, her gün Kur’an-ı Kerimden yirmi sayfa (bir cüz) okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğinde ise Kur’an Kerimi baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Bu konuda Hazreti Peygamber (s.a.v) Efendimiz şöyle “Şeytanlar ramazan ayında bağlanır!” buyuruyor: “Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır. Cehennemin kapıları kapatılır, hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları ise sonuna kadar açılır, hiçbirisi kapalı tutulmaz.” Ramazanda kendisini cennete götürecek iyi işler yapan mümine cennetin kapıları açılmış, cehenneme götürecek kötülüklerden sakındığı için de cehennem kapıları ona kapanmış demektir. Oruç sayesinde nefsine hâkim olup şeytana uymadığı için de şeytanı etkisiz hale getirmiş olur. Kur’an, ramazan ayında inmeye başlamıştır. Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi Ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi’nin “Bin aydan daha hayırlı” olduğunu haber vermiştir. Peygamber Efendimiz (a.s) de bir hadis-i şerifinde “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir. Ramazan, oruç ve sabır ayıdır. Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biride, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “… Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun” (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar. Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah’ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) Ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Ramazan ayının yaşayışımız üzerindeki etkileri. Gerçekten Ramazan ayının yaşayışımız üzerinde ayrı bir etkisi vardır. Bu ayın yaklaşması ile birlikte hazırlıklara başlanır. Ramazan boyunca yiyeceğimiz özel yemeklerin malzemelerini önceden alırız. Evlerimizde genel temizlik yapılır. Çevremizde bazı camilerin minarelerine mahya denilen “Hoş geldin Ya Şehri Ramazan” gibi yazılar görürüz. Radyolar, televizyonlar özel ramazan programı yaparlar. Ramazanda oruç açma vaktinin ayrı bin neşesi vardır. Bütün aile bireyleri hep birlikte sofraya oturur, oruç açma vaktinin gelmesi beklenir. Ezan veya top sesinin duyulmasıyla birlikte oruçlarımızı dua ile açarız. O meşhur dua kulaklarınızda çınladı dimi? “Allah’ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabbim; beni, ailemi, milletimi, devletimi ve bütün inananları koru. Rahmetini ve yardımını esirgeme. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.” Biz insanlar normal zamanda yapmadığımız ya da yapamadığımız ibadetleri Ramazan ayında yaparız. Yemeğimizi yedikten sonra dua ederek Allah’a şükrederiz. Sonra akşam namazını kılar ve teravih namazı için hazırlıklara başlarız. Bu ayda camiler dolar taşar. Ramazan ayı gerçekten bir ibadet ayı olarak yaşanır. Namaz ve Orucun yanında aynı zamanda bir yardımlaşma ayıdır. Bu ayda yoksullar, düşkünler daha çok hatırlanır. Geleneğimizde yakınlar, komşular, yoksullar iftara çağrılır. Maddi durumu iyi olmayanlar için iftar sofraları düzenlenir. Oruç ibadeti zor bir ibadet olmasına rağmen çoğu insan oruç tutar. Normalde namaza üşenen insanlar farz olunan namazlar haricindekilerini bile kılarlar. Oruçlu olan ve namazı kılan insan haliyle normal zamanlardan daha fazla Allah`ı anar, Onunla ve dinle ilgili sohbetler yapar. Bu ayda İftar ve Sahur programları yapılır. Çoğu insan normal zamanda konuşmak isteyipte konuşamadığı dini konuları kendiliğinden bu programlarda açarlar. İnsanların dinle ilgili meşguliyeti artar. Ramazan ayının böyle bir özelliği ve güzelliği de vardır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.