Total Banner
MÜJDECİ REGAİB GECESİNDE
257 okunma

MÜJDECİ REGAİB GECESİNDE

ABONE OL
27/01/2023 09:28
MÜJDECİ REGAİB GECESİNDE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Receb ayının ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Regaib, rağbet edilen, temizlenilen, mağfiret gecesi demektir. Regaib, ihsanın ve hayrın bol olduğu gece demektir. Regaib gecesi, bir lütuf, rahmet ve mağfiret gecesidir. Bu gece kurtulacak olanlar da, bu geceye ve bu gecede ibadetlere rağbet edecek olanlardır. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allah’u Teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Onun için Regaib gecesini ibadetle geçirmeliyiz. Regaib kandilini nasıl ihya etmek gerekir? Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır. Bu gecede kazası olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması çok iyi olur. Kur’an-ı Kerim okunmalıdır. Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Yani kişi bu iki vakti cemaatle kılmakla bütün gece ibadet etmiş gibi sevap kazanır. Bu geceyi ihyâ etme şekillerinden birisi de zikirdir. “Lâ ilâe illallah”, “Estağfirullah”, “Sübhànallah”, “Elhamdülillâh”, “Allahu ekber”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”, “Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”,… gibi zikirleri bu gece çokça yapmalı. Bu zikirleri ifa etmek çok sevaptır. Bunun yanında bu geceyi bir fırsat bilerek bir nefis muhasebesi yapılmalıdır. Bu gece yapabileceğimiz ibadetlerden birisi de Tesbih Namazı’dır. Tespih namazından sonra ise gecenin ilerleyen saatlerinde gece namazı ile gece bitirilmelidir. Aynı zaman da bu geceyi fırsat bilerek tövbe ve istiğfar edilmelidir. İslam dininde Kaç kandil vardır? İslam dininde beş kandil vardır.

Mevlid Kandili: Peygamberimizin dünyaya geldiği gecedir. Regaib Kandili : Hz. Amine’nin Peygamberimize hamile olduğunu anladığı gecedir. Mirac Kandili : Peygamberimizin, miraca yükseltildiği gecedir. Berat Kandili: İnsanların bir senelik hayat ve rızıklarının gözden geçirildiği, müslümanların af ve lütuflara nail olduğu gece. Kadir Gecesi: Kur’an-ı Kerim’in dünya semasından Peygamberimize indirilmeye başladığı ve nafile bin aydan daha hayırlı olan gecedir. Kandil Gecelerini Nasıl Değerlendirmeliyiz? 1. Kur’an-ı Kerim okuyarak, 2. Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek, 3- Günahlarımızdan dolayı tövbe ederek. 4. Allah rızası için namaz kılarak, 5. Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak, 6. Günahlarımızın bağışlanması için Allah’tan af dileyerek, 7. Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak, 8. Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek, 9. Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek, 10. Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek, 11. Dargın ve küskünleri barıştırarak, değerlendirebiliriz.

Üç aylarda oruç tutmanın fazileti nedir? Recep, Şaban ve Ramazan aylarında sevgili peygamberimiz diğer vakit ve aylardan daha fazla ibadet ederdi. Bu hususta da bizlere örnek olmuştur. Her pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutmak sünnet olduğu gibi aynı şekilde her ayın başında, ortasında ve sonunda da oruç tutmak sünnettir. Her ayın başında, ortasında ve sonunda oruç tutmak sünnet olduğu gibi aynı şekilde üç aylardan olan Recep ve Şaban aylarında da oruç tutmak sünnettir. Üç ayların üçüncüsü ve son ayı olan Ramazanda oruç tutmak zaten farzdır. Buna göre bu üç ayların hepsini oruçla geçirmek çok sevaptır. Bu aylarda tutulan oruça diğer aylarda tutulan oruçlardan daha fazla sevap yazılmaktadır. Dolayısıyla imkânı ve sağlığı elverişli olanın bu ayların hepsini oruçlu geçirmesi güzel ve sevabı bol bir ibadet etmiş olur. Buna imkan yoksa Ramazan dışındaki Recep ve Şaban aylarının en az başında ortasında ve sonunda birer gün oruç tutulması güzel ve sevaplı bir ibadet olur. Günün Ayeti: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” Haşr su/ayet 18 Günün Hadisi:” Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. “[Miftah-ül-cenne] Günün Sözü “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi. Hz. Muhammed Günün Duası:” Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.” [İbn-i Asâkir] Regaib Nedir? Regâib, arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Hz. Peygamber, şöyle buyurmuştur: “Dikkat et! Receb’in ilk Cuma gecesinde uyanık ol. O geceyi gafletle geçirme, çünkü melekler o geceye Regaib gecesi diye isim koymuşlar. Zira o gecenin üçte biri geçtiğinde yer ve gök melekleri Kâbe ve havarisinde toplandılar.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.