Total Banner
METİN ALKAN / İNSANIN KENDİNİ BEĞENMESİ TEHLİKEDİR
360 okunma

METİN ALKAN / İNSANIN KENDİNİ BEĞENMESİ TEHLİKEDİR

ABONE OL
02/03/2022 12:06
METİN ALKAN / İNSANIN KENDİNİ BEĞENMESİ TEHLİKEDİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla Allah (C.C) beni ve seni dünya ve âhiretin iyiligine kavustursun. Bilesin ki. Büyüklük taslamak ve kendini beğenmişlik faziletleri siler ve alçaklık kazandırır. Nasihat dinlemeyi ve terbiye edilmeyi engelleyen bir rezalet olmak için sana kâfidir.
Bu yüzdendir ki, mütefekkirler «Ilim haya ile büyüktük taslama arasında barınamaz. Sel yüksek binalara nasıl düşmansa ilim de böbürlenenlere öyle düşmandır» derler. Peygamber’imiz (S.A.S.) buyuruyor ki: «— Kalbinde zerre kadar büyüklük duygusu bulunan kimse, cennete giremez.» Yine Peygamber’imiz (S.A.S.) buyuruyor ki: «— Büyüktük taslama niyeti ile elbisesini yerde sürükleyenin yüzüne Allah (C.C) bakmaz.» Ehli hikmet derler ki. «Büyüklük duygusu ile saltanat bir arada devam etmez.» Ulu Allah (C.C.) kibirle kargaşalık çıkarmayı yan yana zikrederek söyle buyurmuştur: «— Bu ahiret yurdudur. Biz onu yeryüzünde büyüklük taslamak ve kargaşalık çıkarmak pesinde koşmayanlara nasib ederiz.» (Kasas Sûresi – 83) Yine Ulu Allah (C.C.) buyuruyor ki: «— Yeryüzünde boşu boşuna büyüklük taslayanların dikkatlerini ayetlerimden alıkoyacağım da onlar bütün ayetlerimi görseler bile inanmayacaklar.» (Araf Suresi – 146) Ehli hikmetten biri der ki. «Bana karşı büyüklük taslayan herkesin durumunun tersine döndüğü ve ondakinin bana geçtiğini yani benim ona karşı büyüklenmeye başladığımı gördüm.» Ibni Avane en çok büyüklük taslayan kimselerdendi. Rivayete göre bir gün hizmetçisinden su ister, hizmetçi «peki» der; bunun üzerine Ibni Avane ancak «hayir» diyebilecek durumda olanlar «peki» diyebilir, hizmetçiye çikisir ve tokatlamalarını emrederek dövdürür; Ibni Avane bir çiftçi çağırarak onunla konuşmuş, sözü bitince su istemiş ve onunla konuştuğu için iğrenerek ağzını çalkalamış. Bu husûsda «falan kimse, kendini öyle yücelere çıkardı ki, düşse Paramparça olur» derler. Meşhur dil âlimi Câhiz der ki; «Kureys kabilesinden büyüklük taslamada meşhur olanlar Beni Mahzum ve Beni Umeyye oymakları, Araplar arasında ise Beni Cafer Bin Küâb. Beni Zeraret Ibni Adiy oymaklarıdır. Pers hükümdarları (Kısralar) ise kendilerini ilâh, halkı da köle olarak görürlerdi.» Kibirliliği ile meşhur Beni Abduddar oymagından birine. «Halifeyi görmeye niçin gelmiyorsun» diye sorarlar. «Köprünün, şerefimi çekemeyeceğinden korkuyorum» diye böbürlenir. Haccac Ibni Artat’a «Niçin cemaatle namaz kılmaya gelmiyorsun?» diye sorarlar. «Bakkal tahkiminin beni sıkıştıracağından çekiniyorum» diye cevap verir. Anlatıldığına göre. Yemen ileri gelenlerinden Vali İbni Hicr Peygamber (S.A.V)’imize gelir, Peygamber (S.A.V)’imiz de ona bir miktar mirî arazisi tahsis eder. Muaviye’yi de «ayırdığım araziyi kendisine göster ve üzerine yaz» diyerek yanına katar.
Sıcak bir günde yola çıkarlar. Muaviye Valinin devesini arkasından yürüdüğü için güneşten bunalır. «Beni devenin arkasına al» diye teklif eder. Vali «Sen hükümdarın yanına bineceklerden değilsin» diyerek onu reddeder. Bunun üzerine Muaviye «Bari ayakkabılarını bana ver» der. Vâil bu isteğe de, «Ey Ebû Sufyanoglu, senden ayakkabılarımı esirgeyecek kadar cimri değilim, fakat ayakkabılarımı giydiğinin. Yemen kabileleri arasında yayılmasından hoşlanmam. Sen devemin gölgesinden yürü, bu şeref sana yeter» diye cevap verir. Söylendiğine göre sözü edilen Vâil, Hz. Muaviye’nin halifelik devrine yetişir, bir gün halifeyi ziyaret etmeye varınca Hz. Muaviye onu koltuk üzerine oturtarak kendisiyle konuşur. Mesrur Ibni Hind, adamın birine «Beni tanıyor musun?» diye sorar, adam «Hayir» diye cevap verir. Adamın cevabi üzerine «Ben Mesrur Ibni Hind’im» diye kendini tanıtır, adam yine «Seni tanımıyorum» deyince ona «Ay’i tanımayanları Allah (C.C) kahretsin» diye çıkışır. Şair söyle der: «Kendini beğenmişlik kuruntusuna tutulan aptala deyiniz ki; Kendini beğenmişliğin zararını bilsen ona kalkışmazdın. Kendini beğenmişlik dini zedeler, akli zayıflatır. Şerefi düşürür, hey kendine gel!» Derler ki: «Ancak düşkün ruhlular büyüklük taslar ve alçak gönüllüler mutlaka yüce ruhlu, kimselerdir.» Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Üç sey mahvedicidir: Boyun eğilen pintilik, isteklerine uyulan nefis ve insanin kendini beğenmesi.” Abdullah Ibni Amr’in rivayet ettiğine göre. Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Hz. Nuh (A.S) ölmek üzere iken iki oğlunu yanına çağırarak onlara su nasihatte bulunur, «size iki şeyi emreder ve iki şeyden sakınmanızı isterim.

METİN ALKAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.