Total Banner
AHİLİK GELENEĞİNDEN GÜNÜMÜZE
212 okunma

AHİLİK GELENEĞİNDEN GÜNÜMÜZE

ABONE OL
01/12/2022 09:13
AHİLİK GELENEĞİNDEN GÜNÜMÜZE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu ülkede ahilik geleneğinin sürdüğü en iyi esnafın yetiştiği iki şehir vardır. Birisi Kayseri diğeri Denizli’dir. Kayseri’de de Denizli’de de Ahiliğin kurucularının türbeleri vardır.  Ahi Sinan ve Ahi Duman Denizli’de meftundur. Kaleiçi çarşısında devam eden kuşak bağlama, ustalık törenleri ahilik geleneğinin günümüze yansımalarıdır.  Ticarette aldatma, verdiği sözü tutmamak, diğerinin sırtından büyük kar elde etme gibi gayri ahlaki yöntemler almış yürümüştür. Hayır, öyle diyen varsa ya piyasada ticaret adamı değildir ya da çevresinin farkında değildir.  İkinci ölçüt icra daireleri, icra hukuk mahkemelerinde biriken dosyalardır. 11 icra dairesi var kentimizde. İnsanlar borcuna sadık olsa neden bu denli çok dosya olsun?  Ahiliğin kurulduğu günden bugün geldiğimiz nokta oldukça üzücüdür.  Dini inanışımız, örfümüz para işi olunca geri planda kalmaktadır. Helal –  haram karışmaktadır.  Ülke insanımız doğruluk, dürüstlük ve verdiği sözü tutma gibi Türklük ve Müslümanlık kodlarına geri dönmelidir yoksa halimiz hem bu dünya da hem de ahirette haraptır.  Ne gün icra dairelerine gerek kalmadı işte o gün kurtuluş günümüzdür.

KÜLTÜR KODLARI

Kültürel ve bilimsel  destek ile eski adetler korunur, bilinir ve sahip çıkılabilir. Malazgirt savaşı, Miryekefelon savaşı, Kazıkbeli savaşı, Selçuklular, Anadolu Selçuklu Devleti, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu  ve  yeni kurulan Cumhuriyetimiz hakkında yeterli  bilginiz  yoksa ne  Türklüğe ne de tarihe sahip çıkılamaz. O zaman yavaş yavaş  kendimizi geliştireceğiz.  Okuyacağız, çaba göstereceğiz. 
Kurtuluş savaşını anlamak için Turgut Özakman’in Şu Çılgın Türkler   ve sonrasında Çanakkale  kitapları  okunarak ise başlanabilir. Tarih, edebiyat öğretmenlerimiz kitap önerisi verebilirler. Tüm etkinliklerde, şenliklerde belediye ve sivil toplum örgütü  başkanlarından  ricam fotoğraf sergileri de açmalarıdır. Yöresel yazarlar şenliklerde imza günü düzenlenmelidir. Resim sergileri, fotoğraf  sergileri, yazar buluşmaları, Türk tarihi ve o bölgenin kültürü ile ilgili hocalar davet edilmeli, tanıtıcı  broşürler hazırlanmalıdır. Tanıtım  broşürlerinde  o bölgenin ayrıntılı haritası, tarihi, gezilecek yerleri, Ilk yerleşimler, bölgenin  adetleri yer almalıdır. Kültür, sanat, bilim yoksa  festivaller, etkinlikler amacına  ulaşmaz. Kültür kodlarının korunması hepimizin görevidir.  

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.