YILDIZ: “ORTAK HEDEFİMİZ GELECEK NESİLLERE DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMAK”
Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) ana faydalanıcısı olduğu “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Gelecek Projesi” kapsamında, İstanbul’da “Kentlerin Liderliğinde İklim Değişikliğine Uyum Süreci ve Yaşamsal Su Kaynakları Çalıştayı” düzenlendi.
İki gün süren çalıştayda, yerel yönetimlerin iklim değişikliğine uyum süreçleri, enerji bütçeleri ile belediyeler için riskler ve fırsatlar gibi konular ele alındı.
Çalıştaya; TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan’ın yanı sıra; Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye Delegasyonu temsilcileri, AB üyesi ülkelerin diplomatları, uluslararası örgütler ve finans kuruluşlarının temsilcileri, belediyeler, üniversiteler ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
YILDIZ: “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE TÜM DÜNYANIN ORTAK STRATEJİYLE HAREKET ETMESİ GEREK”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yıldız, Şehir Eşleştirme Projesi’nin yalnızca deneyim paylaşımı değil, aynı zamanda çevresel ve iklimsel dayanışmayı da temsil ettiğini vurguladı.
Proje kapsamında 26 projeye hibe sağlandığını anımsatan Yıldız, “2,5 milyon avro hibe sağlanan 26 proje ile çocuklar, gençler ve kadınlar gibi toplumun farklı kesimlerine ulaşarak iklim değişikliği, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, atık yönetimi ve sulak alanların korunması konularında farkındalık yaratacak projeler hayata geçirildi.” dedi.
İklim değişikliğiyle mücadelede tüm dünyanın ortak bir stratejiyle hareket etmesi gerektiğini belirten Yıldız; “Hepimizin evi olan yerküremizi daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kılmak için ortak gayemiz; ‘Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak’ olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
TBB olarak iklim değişikliğiyle mücadele ve çevre dostu projelerin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar attıklarını aktaran Yıldız, Birlik Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde oluşturulan 2024-2029 Stratejik Planı’nda toplumsal ve ekolojik değerleri ön planda tuttuklarını vurguladı.
ÖZCAN: “TBB İLE ÇOK YAKIN KOORDİNASYON İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ”
AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, açılışta yaptığı konuşmada iklim değişikliği ve su yönetimi konusunun yeni dönemin en önemli başlıkları olacağının altını çizdi.
Proje kapsamında iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen projelerin hibeden faydalandığını anlatan Özcan, mali işbirliği kapsamında yalnızca iklim değişikliği değil, “İklim Nötr” ve “Akıllı Şehirler” adı altında projeler başlatıldığını ifade etti. Bu kapsamda Avrupa ülkelerinden 112 şehrin orta vadede iklim nötr olmasının desteklendiğini vurguladı.
Konuşmasında iş birliği için TBB’ye teşekkür eden Özcan, “TBB bizim açımızdan çok önemli bir kaldıraç. Yerel yönetimlerimize ulaşabilmemiz adına önemli bir koordinasyon görevi yürütüyorlar. Bu yükü bizlerle paylaşıyorlar. Bu çok kıymetli. Bu çalışmalar önümüzdeki dönemde de devam edecek.” sözlerini kullandı.
UZMANLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE GELİNEN NOKTAYA DİKKAT ÇEKTİ
Açılış konuşmalarının ardından AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum ve İnsan Hakları Program Yöneticisi Umut İlkay Kavlak, iklim değişikliği ve yerel yönetimlere ilişkin bir sunum yaptı.
Toplantının ana konuşmacısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Altyatırımlar Direktör Yardımcısı ve Yeşil Şehirler Program Eş Başkanı Lin O’Grady, EBRD’nin şehirlerin daha yeşil ve sürdürülebilir olmasına yönelik desteklediği projeleri ve bu konuda hayata geçirilen çalışmaları paylaştı.
Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik ise sunumunda aşırı hava olayları karşısında belediyecilik altyapısının yeterliliği, belediyelerin iklim değişikliği süreçleri, enerji bütçesi ile belediyeler için riskler ve fırsatlar konularına değindi.
ÇALIŞTAYIN İKİNCİ GÜNÜ OTURUMLARI
Toplantının ilk gün oturumları; uluslararası kurumların “Şehir Ağları ve Enerji Yoksulluğu” ve “İklim Değişikliği Finansmanı Olanakları ve Yerel Yönetimler için Fırsatlar” başlıklı sunumlarıyla tamamlanırken, çalıştayın ikinci günü, İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’nın moderatörlüğünü üstlendiği “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi” oturumuyla başladı.
Oturumda; Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gökşen Çapar, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay ve Tarım ve Orman Bakanlığından Çevre Mühendisi Ayşe Yıldırım Coşgun konuşmacı olarak yer aldı.
İklim değişikliğinin yakıcı etkilerinin herkesi etkilediğini kaydeden Genel Müdür Başa, her geçen yıl sıcaklık rekorlarının kırıldığını anımsattı. İklim değişikliğinin en fazla etkilediği alanlardan birinin kentsel su yönetimi olduğunu belirten Başa, büyükşehir belediyelerinin, bu sorunla mücadele etmek için önemli yatırımlar yapmak ve tedbirler almak zorunda olduklarını söyledi.
Şişli Belediye Başkanı Şahan ise doğal kaynakların azaldığı bir düzende, jeopolitik ve siyasi krizlerin temel sebebini kaynakların tükeniyor olması olarak açıkladı. Şahan; “Bu tükenmiş kaynaklar üzerine yeni bir model koymak zorundayız. Durduğumuz yer tabii ki bir sosyal demokrasi. Durduğumuz yer tabii ki kaynakların eşit, hakça dönüşümü.” dedi.
Toplantı, “Avrupa’da İklim Değişikliği ve Su Yönetimi”, “Türkiye’deki Yerel Yönetimler için AB fonları” konularındaki sunumlar ve “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliğine Uyum Konusunda Deneyim Paylaşımı” başlıklı oturumla sona erdi.
GÜNDEM
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024ÇEVRE
07 Aralık 2024EKONOMİ
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GENEL
07 Aralık 2024GÜNDEM
07 Aralık 2024GENEL
07 Aralık 2024YAZARLAR
07 Aralık 2024ÇEVRE
07 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.