Total Banner
ASIRLIK MESLEĞİN SON TEMSİLCİSİ
429 okunma

ASIRLIK MESLEĞİN SON TEMSİLCİSİ

Çocukluğundan beri içinde bulunduğu mesleğini 15 yıldır işlettiği yorgan dikim atölyesinde devam ettiren Adnan Çar mesleğin son temsilcilerinden. Çar, mesleği öğrenmeye istekli gençlerin olmamasından mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

ABONE OL
16/08/2022 16:03
ASIRLIK MESLEĞİN SON TEMSİLCİSİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yorgan kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Her desenin barındırdığı anlamlar ve isimler farklıdır. Genç kızların çeyizlerini süsleyerek, kışın zemheri soğuğuna karşı koruyucu görevi üstlenir. Yüzyıllardır pamuğa maharetli elleriyle hayat veren yorgan diken ustalar eski günlerin yoğunluğunu arar oldu. Eğitimini sonlandırdıktan sonra bir yorgan ustasının yanında işe başlayarak mesleğe adım atan Adnan Çar mesleği bugüne taşıyan genç ustalardan. Mesleğe başladığı günden itibaren işini severek yaptığını belirten Çar; “ Uzun yıllardır bu mesleğin içindeyim. Eski günlerin yoğunluğunu özlüyorum. Şimdilerde sadece özel olarak yorgan diktirmek isterlerse kapımızı çalıyorlar. Ya da genç kızlarımız çeyizlerine koymak için tercih ediyorlar. Mesleğe ilk başladığım dönemde çok yoğun bir şekilde çalışıyorduk. Sürekli yorgan dikimi yapıp satıyorduk. Evler sobalıydı ve kışın soğuğunda sıcak tutması amacıyla el dikimi yorganlar kullanılırdı. Yaz mevsimi geldiğinde büyüklerimiz yorganları söker, pamuklarını güneşte bekletir, havalandırırlardı. Yorganların kılıfları yıkanır tekrar özenle katlanarak dolaplara kaldırılarak kışa hazırlık yapılırdı” dedi.

Evlerin doğalgaz olmasıyla birlikte vatandaşın mağazalarda hazır olarak satılan yorganlara yöneldiğini belirten Çar, “Vatandaşımız pazara gittiği zaman domates, patatesin organik olmasına dikkat ediyor. Çürük çarığı var mı diye bakılıyor. Ama bizi koruyan üstümüze örttüğümüz ürünün organik olup olmamasına dikkat etmiyoruz. Son yıllarda silikon ürünler revaçta ama silikon ürünler petrol bazlı oluyor. Vatandaş petrolle üstünü örttüğünün farkında değil. Biz meslek erbabları olarak diktiğimiz yorganları pamuktan yapıyoruz ve kılıflarında da yüzde yüz pamuk dokuma ürünler kullanıyoruz. Sağlığımızı ve konforumuzu düşünüyorsak el emeği yorganları tercih etmeliyiz” diye konuştu.

“GENÇLER MESLEĞİ ÖĞRENMEKTEN YANA DEĞİL”

Eskiden her ailenin çocuklarına meslek öğretmekten yana olduğunu vurgulayan Çar sözlerini şöyle sürdürdü; “Mesleği öğrenmek için yanımıza gelen gençlerimiz yok. Gençlerin el emeği ile üretim yapan mesleklere merakı da yok artık. Yaz tatilleri için yanımıza bir genç gelsin ve mesleği öğreterek gelecek nesillere aktaralım istiyorum. Fakat istemeden, ilgi duymadan yapılabilecek bir meslek değil. Yorgancılık şimdiki ustaların maharetli elleriyle birlikte son bulacak.”

Durdu KARADEMİR – ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.