Total Banner
PROF. DR. HERKEN: ŞİDDETİN NEDENLERİ BİRBİRİNE BAĞLANTILIDIR
234 okunma

PROF. DR. HERKEN: ŞİDDETİN NEDENLERİ BİRBİRİNE BAĞLANTILIDIR

Kurallara uyulmamasının zincirin halkalarını kopararak şiddet olaylarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Hasan Herken, “Şiddetin tanımını yaparken, gelir dağılımından ve eğitim düzeyinden bağımsız bir yorum yaptığında eksik yapmış olurum. Olayları bir bütün olarak düşünmek gerekir” dedi.

ABONE OL
16/01/2023 13:22
PROF. DR. HERKEN: ŞİDDETİN NEDENLERİ BİRBİRİNE BAĞLANTILIDIR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyolojik süreç olarak toplumlarda aile, aşiret, klan, ardından millet olma, ulus olma gibi bilicin oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Herken, “İnsanlık ufkuna yükselmek bir süreç ister. İnsan olma, insanlığa hizmet etme gibi dinamiklerle yaşanılıyor. Ve bunun her alana yansıması oluyor. Ekonomik hayatta önce ben. “En az çalışayım, en çok kazanayım” anlayışından uzaklaşmak gerekiyor. İnsanlar hatta mümkünse hiç çalışmayayım, çok kazanayım, her şey benim için olsun, hatta mümkünse herkes çalışsın, herkes bana çalışsın gibi bir anlayış içinde olabiliyor. Medeniyet ben merkezinden çıkıp ötekini görebilme, ötekini anlayabilme, geleceği planlayabilme, geleceği planlayabilmek için başkasıyla da iletişim kurma onu da anlama, onun taleplerini anlamakla başlıyor. Yani tek başımıza dünyanın bütün sorunlarının üstesinden gelemeyiz. Aile olma, toplum olma, insanlık ailesinin bir parçası olma gibi ortak hedefler belirleniyor. Toplu yaşıyorsak o zaman ortak kurallara uymalıyız.” dedi.

“ŞİDDETİN NEDENLERİ BAĞLANTILIDIR”

Şiddetin nedenlerinin birbirine bağlantılı olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Herken, “Türkiye’deki insanların yüzde 10’u yani yaklaşık 8 milyonu Danimarka ayarında zenginken, 50 milyon neredeyse yoksulluk ayarında yaşıyor. 20 milyon vatandaşta idare ediyor. Şimdi bu trafik şiddeti nedir diye sorduğunuzda, gelir dağılımından bağımsız eğitim düzeyinden bağımsız bir yorum yaptığımda eksik yapmış olurum. Olayları komple düşünmek gerekir. Bir insan ben 50 yıl çalışacağım. Emekli olduğumda yaşayacağım diye düşünüyorsa. Emekli fonlarını darmadağın ediyorlar orada hiç para birikmiyorsa bu insanlar niye emekli parası yatırsın. Yatırmasa ne yapacak? Emekli olamayacak yaşlılığında belki de sokakta yaşayacak. Yani insanlar kendilerini ekonomik olarak güvende hissetmiyorlar. Bu da şiddet olaylarını oluşturan etkenlerden biri oluyor. Her dünya görüşündeki insanların görüşünü alıp onun üzerinde çalışmalar yürütmemiz lazım” dedi.

 “TOPLUMUN DEĞİŞTİĞİNİ KABUL ETMELİYİZ”

Erkeklerin yırtıcı, kadınların da pasif olmaya zorlandığını söyleyen Prof. Dr. Hasan Herken, “Erkek çalışacak, ev geçindirecek gibi sorumluluklarla erkeklerin sırtlarına bir sürü yük bindiriliyor. Toplumumuzda böyle yetiştirme stili var. O zaman erkek ben bu kadar şeyi başaracaksam, birçok konuda hakkım var düşüncesine giriyor. Kadınlar üzerinde hakkım var diye düşünüyor. Çünkü babasının annesi ve kız kardeşleri üzerine tasarruf hakkı olduğunu görerek büyüyor bende aynısını yapacağım diyor. Ama üretim kalıpları, tüketim kalıpları ve toplum değişti. Aynısını yaşatamazsınız. Bugün yeni bir gün yeni şeyler yapmak lazım. Kadın eğitimli ise para kazanıyorsa evine ekmek getiriyorsa o zaman ona annenin babana itaat ettiği gibi annenin babanın sözünü dinlediği gibi dinlemesini beklerseniz yanlış yaparsınız.” şeklinde konuştu.

“HERKES BİRBİRİNİ KABULLENMELİ”

Hukuk olmayan hiçbir yerde sonuç alınamayacağını vurgulayan Herken, “Hukukun üstünlüğü sağlandıktan sonra kuvvetler ayrılığı sağlanacak. Ekonomik özgürlük olacak. Düşünce özgürlüğü olacak. Din hürriyeti olacak. Anayasada yazdığı gibi demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmadan kurtuluş yok. Çözüm Mevlana’nın sözünde yazıyor; “Yaradılanı severim, yaradandan ötürü” düşüncesi ile herkes birbirini kabullenecek.” diye ifade etti.

“KADIN VE ERKEK BİRBİRİNDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR”

Kadın ve erkeğin birbirinden üstün olmadığına dikkat çeken Herken sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir erkek kendi kızına damadı bir şey yapsa öfkelenir ama kendi karısı başkasının kızıdır ona yapmadığını bırakmaz. Kendi annesine yapılanı, babası dâhil yaptığı yanlışlara çok kızar. Çocuğunun annesi olan eşine benzerini yapmaktan çekinmez hatta hakkı olduğunu düşünür. Ne kadın erkekten ne erkek kadından üstündür. Herkesin kendine ait görevleri vardır. Erkekte kadında kendi başına bir şeye benzemez. İkisi birlikte bir anlam ifade eder. Hukukun ekmek olduğunu anlayacağız. Duyusal ve kadına olan şiddet de, ekonomik ve sosyal sorunları da hukuk olmadan çözmemiz mümkün değildir.”

Abdullah GÖNÜLTAŞ-ÖZEL HABER

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.