Total Banner
CAN: MİLYONLARCA DOLARLIK VERİMLİLİK KAYIPLARI VAR
306 okunma

CAN: MİLYONLARCA DOLARLIK VERİMLİLİK KAYIPLARI VAR

SGD Sistem Geliştirme Danışmanlık firması kurucusu Tekstil Mühendisi Mehmet Can, doğru kurgulanmamış üretim sistemleri, planlama yanlışları gibi nedenlerle tekstil firmalarının milyonlarca dolar verimlilik kayıpları olduğunu söyledi. Küçük dokunuşlarla büyük kar artışları sağlanabileceğinin altını çizen Mehmet Can, firmaların zaman kaybetmeden süreç iyileştirme çalışmaları için adım atmaları gerektiğini kaydetti.

ABONE OL
03/01/2023 12:15
CAN: MİLYONLARCA DOLARLIK VERİMLİLİK KAYIPLARI VAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Denizli tekstil sektöründe 30 yıldır üretim planlama müdürlüğünden konfeksiyon müdürlüğüne çeşitli kademelerde görev yapan, bir süredir de Denizli’nin önde gelen firmalarına danışmanlık hizmeti veren Tekstil Mühendisi Mehmet Can, tekstil firmalarının verimlilik konusunda kendisini sorgulaması gerektiğini söyledi. Birçok fabrikada konfeksiyon kurulumlarının baştan yanlış yapıldığını ifade eden Mehmet Can, doğru analiz edilmeyen ve doğru şekilde kurgulanmamış üretim sistemleri nedeniyle maliyetlerinin arttığını, karlılıklarının azaldığını ve milyonlarca dolarlık verimlilik kayıplarının yaşandığını söyledi.

VERİMSİZLİĞİN EN BÜYÜK SEBEBİ DOĞRU SÜREÇ AKIŞLARININ OLUŞTURULAMAMASI

Firmaların süreç analizi, iş etüdü ve sistem geliştirmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden SGD Sistem Geliştirme Danışmanlık firması kurucusu Mehmet Can şunları söyledi: “Tekstil firmalarında verimlilik kayıpları var ve bu kayıpları basit önlemlerle gidermek mümkün. Verimsizliğin en büyük sebebi doğru süreç akışlarının oluşturulamaması. İşin doğru planlanmaması ve belli bir sistematikte yürütülmemesi. Özellikle işletmelerdeki konfeksiyon üretim hatlarında hat dengelemeleri ve iş yüklerinin doğru dağıtılmamasından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. 

TEKSTİL FİRMALARI VERİMLİLİKLERİNİ SORGULAMALI

Firmaların öncelikle yapması gereken şey; doğru teknikler ve uygulama uzmanlığı ile üretim süreçlerini analiz etmek. İyi bir analiz sonrası yapılan düzenlemelerle karlılık çok fazla artırılabiliyor. Küçük bir dokunuşla bile yüzde 5 verimlilik artışı sağlanabiliyor. Sistemi oluşturduğunuzda; aynı kişi sayısıyla hatların verimliliğini yüzde 25 ile yüzde 50 arasında yükseltme şansınız oluyor. Konfeksiyon emek yoğun bir sektör olduğu için işçilik verimliliklerinin artırılması firmanın rekabet gücünü artırıyor. Yüksek rakamlarla ve cirolarla iş yapıldığı için küçük bir verimlilik artışı bile milyonlarca dolarlık kar artışı sağlayabiliyor.

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Her hangi bir ürünün fabrikaya girişinden çıkışına kadar iş akışını çıkartıyoruz. Genel iş akışına bağlı olarak detay iş analizleri ve etütleri yapıyoruz, süre ölçümlemelerini gerçekleştiriyoruz. Sonra optimum oluşturulması gereken hatların ve sistemlerin sayısal verilerini ortaya çıkartıyoruz. Yapılması gerekenle yapılanı kıyaslayarak bir iyileşme sağlıyoruz. Diğer yandan iş süreçleri analizlerine bağlı olarak organizasyon şeması ile ilgili öneri ve çözümleri ortaya koyuyoruz. Personel yetenekleri ve yetkinlikleri konusunda anketler ve analizler yapıyoruz. Uygulama esnasında en alt seviyedeki işçi pozisyonuna kadar inerek onlara eğitimler veriyoruz. Toplantılar yapıyoruz. Ve sahanın içinde birlikte çözümler üretiyoruz. Çözümün bir parçası olarak değişim ve gelişimi birlikte gerçekleştiriyoruz. Firmalarda yaptığımız süreç iyileştirme ve verimlilik çalışmaları ortalama 6 ay sürüyor. İlk 3 ay sistem analizi ve sistemin aksayan noktalarının tespit edilmesi, ikinci 3 ay ise deneme prototip üretim hattı kurulması ile uygulama çalışmaları yapılıyor. Kısacası önce tespit ve teşhis, sonra uygulama aşamasını gerçekleştiriyoruz. Sonunda çalışma yapılmış hatlarla ilgili bir üretim raporu, 6 ay öncesiyle kıyaslama raporları çıkarılıyor. HABER MERKEZİ

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.