ZİRAİ İLAÇ FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Bahar Mevsimiyle birlikte Bitki koruma ürünlerine ihtiyaç artarken fiyatların artış göstermesi üreticinin tepkisine yol açıyor.

Bitki Koruma ürünleri satışı yapan esnalar Zirai ilaç ve ürünlerin fiyatlarının artış gösterdiğini ifade ederek, bahar mevsimiyle birlikte bitki bakımına ihtiyaç duyulduğu dönemde zirai ilaç fiyatları da cep yakıyor. Yaklaşık on dört yıldır bu işin içerisinde olduğunu ifade eden Esnaf; “Tarım ve ziraat üzerine çalışmaktayız. Bitki besleme, ağaçlar, sebzeler bütün bunlar üzerine bir çalışma sürdürmekteyiz. Daha çok ilaç, gübre, tohum, fide satışlarımız oluyor. Fiyatları bu sene tahmin bile edemiyoruz. Sattığımız fiyatı yerine koyamıyoruz. Her hafta her ay zam geliyor. Özellikle bakır ve fosfor gruplarında çok fazla zam var. Fide fiyatları ilaç ve gübre fiyatlarına göre gayet normal. Hibrit satıyoruz standart satmıyoruz. Standartların bile fahiş fiyatları var. Bizde üç buçuk liradan başlıyor fiyatlar çift aşılı bir domatesin fidesi on liradan satışı oluyor. Geçen sene ise beş liradan satıyorduk. Fesleğen, patlıcan, biber fiyatlar beş liradan satıyoruz. Gübrelere gelirsek taban gübresini çiftçi atamadı fiyatlardan dolayı. Gübre taş bir açıklama yaptı yüzde otuz açıklamasında bulundu. Fiyatlar indi daha sonra tekrardan bir tırmanışa geçti. Geçen sene seksen beş liraya sattığımız bir çuval şeker gübresi bu sene altı yüz liraya çıktı. Şu an dört yüz elli lira. Bu sene pazarda bile domatesi on liradan alamazsınız. Fideler, gübreler bu sene çok pahalı. Basra ilacı geçen sene yirmi lirayken bu sene kırk liraya çıktı. Son aylarda fiyatlardan çok şikâyetçi oluyorlar. Bize kızıyorlar biz artış yapmışız gibi bir hal sergiliyorlar. Çiftçi kadar bayilerde mağdur aslında. Bu sene çok güzel bir yıl olacak umut ediyoruz. Kar güzel yağdı karın yağması azotun toprakta birikmesi minerallerin birikmesi demek. Biz bu toprakları kendimiz bu hale getirdik. Kimyasalları kullanırken daha fazla kazanalım daha fazla ürün elde edelim derken kimyasallar yüzünden şu an da kısırlaştık. Topraklarımız kireçlendi bende iyi oldu gübrelerin artması iyi oldu en azından organik ürün olur kimyasaldan uzak dururlar. Bu sene güzel mahsul olacak gibi düşünüyoruz.


Çiftçi araziye gelen tüccara çok güvenmemeli bir lira fazla veriyorlar diye onu tercih ediyorlar. Paralarını alamıyorlar önden biraz kapora alıp arkasından senetsiz bir şekilde uğraşıyorlar. Bütün hasat mahvoluyor. Üzüm, kekik, anason da çok mağdur oluyorlar. Herkese inanıp satış yapmasınlar güvendikleri bildikleri yerlerle çalışmalarını sürdürsünler.”


“ÇAMURLU YAĞMURUN ZARARININ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ”


Son günlerde çamurlu yağmurun yağdığını ifade eden Yetkili; “Ziraatla ilgilenenler olarak yağan çamurlu yağmurun bir zararı olmadığını düşünüyoruz. Dolu bize zarar veren eksilerde geçen gece sıcaklığı bize zarar veriyor. Yağmurun çok zararı olmaz” dedi.


SALİH ÖZTÜRK / ÖZEL HABER