TARHANA SEZONU AÇILDI

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte biber, patlıcan, bamya gibi gıdalar kurutulmaya bırakıldı. Gıda maddesi satan iş yerleri kuru gıdalarla süslenirken, Anadolu mutfaklarında binlerce yıldır süregelen tarhana da mutfakların vazgeçilmezlerinden biri olarak yerini alıyor.

Tarhana kış hazırlıklarının içinde ön sıralarda geliyor. Türkiye’de tarhana birçok farklı şekilde yapılıyor. Temel maddesi un ve yoğurt olan tarhana her yörede farklı lezzetler eklenerek üretiliyor. Bazı bölgelerde içine soğan, fesleğen gibi gıdalar eklenirken, soğansız ve baharat eklenmeden yapılan tarhanalar da kışın sofraların baş tacı olarak tüketiliyor. İlçe ve köylerde hünerli ellerle yapılan tarhanalar raflarda yerini almaya başladı. Denizli’nin köylerinde yapılan tarhanaları iş yerlerinde satışa sunduklarını belirten esnaf, en çok satılan kışlık ürünlerinden birinin tarhana olduğunu söyledi.

“TARHANANIN SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİLMELİ”

Tarhananın besleyici etkilerinin satışını da arttırdığını belirten esnaf, “Sonbahar mevsimi kış hazırlıklarının en yoğun olduğu dönem. Denizli’nin ilçe ve köylerinde yetiştirilen gıda ürünleri kurutularak üreticiler tarafından bize getiriliyor. Biz de satın alarak iş yerimizde daha geniş müşteri potansiyeline ulaşmasını sağlıyoruz. Tarhana en sık tercih edilen ürünlerimizden. İçeriğinde yoğurt, tahıl ürünleri, biber gibi besleyici öğeler bulunuyor. Vatandaşlarımız tarhanayı uzun zaman tüketmek istiyorlarsa dikkatli saklamaları gerekiyor. Öncelikle tarhanaların iyi kurutulmuş olması gerekiyor. Nemli halde saklanan tarhanalar zamanla küflenebilir. Tarhanayı hava geçirgenliği olan pamuk bir torba da ya da cam kavanozlarda serin bir yerde saklanmasını öneriyoruz. Saklama koşullarına dikkat edilirse ilk günkü tazeliğinde tüketilebilir” dedi.

DURDU KARADEMİR-ÖZEL HABER