DOLAR KUMAŞI TEĞET Mİ GEÇTİ?

Moda kavramıyla doğrudan hayatımızda olan kumaş son zamanlarda virüsten korunmak amaçlı yapılan maskelerle de gündemde kalmayı başardı. Sağlık açısından öneminin modanın önüne geçtiği bu dönemde vatandaş, kumaş alırken daha dikkatli davranıyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre virüs, polyester kumaşlı ürünlerde 72 saat, yüzde 100 pamuklu kumaşlarda 24 saat, polyester-pamuk karışık hibrit kumaşlarda ise 6 saat canlı kalabiliyor. Koronavirüsün farklı kumaş türlerinde ne kadar süre hayatta kaldığının araştırmaya başlanmasından sonra vatandaşlar hem maske alırken hem de kullandıkları ürünlerde kumaş seçimine daha da dikkat etmeye başladı.

Bu durumun kumaş satışlarına olan etkisini Bayramyeri Kaleiçi Çarşısı’nda yaklaşık 50 yıldır kumaş satan esnaf İbrahim Boyacıoğlu: ‘Geçmişte kumaş alırken şıklık kriteri vatandaş için ön plandayken şimdi ise o kriter sağlıkla yer değiştirdi. Virüsten korunmak için dikilen maskeler bu kriterin değişmesindeki en büyük etki oldu. Maske için seçilen kumaşlar korunaklılık ve nefes almayı kolaylaştırıp zorlaştırması açısından büyük önem taşımaya başladı.biz toptan ve perakende satış yaptığımız için bu dönemde terzilerimize toptan olarak maske yapılabilecek kumaşları daha çok sattık. Pamuklu, polyester kumaşların satışı diğerlerine göre pandemi döneminde daha ağırlıklı oldu. Pandemi döneminin satış anlamında olumsuzluğundan bizim için pek söz edemeyiz.


Çünkü maskeler kumaştan dikildiği için ana maddesi olan bez temini kumaşçılardan sağlandı. Bu da satışlarımızda doğrudan bir olumsuzluk teşkil etmedi. Buna son zamanlardaki dolar kurundaki dalgalanmayı da katacak olursak dolar da bizi teğet geçti denilebilir. Çünkü biz yerli üretim kumaş kullandık. Bu da navlun etkisini de tamamen olmasa da ortadan kaldırmış oldu.’ Diyerek konuyu özetledi.


Editör : FATMA HAYTAN / ÖZEL HABER