Denizli 32°C
19 Temmuz 2019 - Cuma
Yazar hakkında | Tüm köşe yazıları
Seda Ündeyici

DOĞAL PARFÜM; LAVANTA…

Bu haftaki köşe yazımda size haberlerde ve sosyal medya da gündemde olan lavanta dan bahsedeceğim. Malum bu hafta hasat zamanı başladı ve herkes lavanta bahçelerine akın etmeye başladı. Profosyonel fotoğrafçılar ve özçekim yapmak isteyen herkes lavanta bahçelerinde. Edirne ve Isparta’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. O kadar uzağa gitmeden de Denizli’de Acıpayam ve Kızılcabölük’ te bu işi severek yapan o kadar emekçi var ki. Artık lavantalar, çiftliklerde olup; organik ürünler olarak bulabilirsiniz. Sizlere biraz lavanta bitkisinden bahsetmek istiyorum. Lavanta en çok bir metre boyunda olabilir ve ballıbabagiller familyasından olup ülkemizde karabaş otu olarak da bilinmektedir. Lavantanın boyu  en çok 1 metre boyunda olabilir.

Yeşil renkli hoş kokulu olan bitki Temmuz ayında tomurcuk halindeyken toplanmalıdır. İkinci yılında bitkinin gövdesi odunsulaşıp, saplarının ucunda seyrek başaklar oluştururlar. Yaz aylarında açarak, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Lavantanın son baharda olgunlaşan dallarının her birinde, dörder tane fındıkçık şeklinde tohumu yer alır. Lavantanın sağlığa olan etkileri oldukça dikkat çekici, biraz da faydaları hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedelim. Lavantanın çiçeği yüzyıllardır ilaç ve kozmetikte kullanılmıştır. Lavantanın yağı saçınızda kepeği ve saç dökülmesini önler. Yağı hassas ciltler için harika bir bakım yağıdır. Yağının rahatlatıcı etkisi olduğu için, deniz tuzu ile karıştırıp masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda depresif , anksiyeteye ve uykusuzluğa iyi  gelir.

Kozmetik firmaları hoş kokusundan dolayı parfüm yapımında kullanmaktadır. Uykuya rahat dalabilmek içinlavanta yağı içerikli ürünleri satışa sunmaktadır. İçerisinde organik asitlerle birlikte uçucu yağ içerir. Bu uçucu yağın damıtılması ile lavanta yağı elde edilir. Lavanta yağı ülkemizde az miktarda çıkarıldığı için uluslararasında karşılığında fiyatı 70 ile 120 avro arasında değiştiğini belirtiyorlar. Yaklaşık bir dekar tarladan 15 litreye kadar lavanta yağı üretilebildiğisöylenmektedir. Piyasada yaygın olmadığı için her geçen gün lavanta ekimine daha çok ilgi artmaktadır. Ülkemizde lavanta bahçeleri günden güne çoğalmaktadır. Lavanta yağının  sivilceleri tedavi edici özelliğinin yanında yanmalara, morluklara ve lekeler gibi cilt tahrişlerine iyi gelir. Aynı zamanda kalsiyum, protein ve demir içermektedir. Baş ağrısı ve migren gibi sıkıntıları tedavi etmede lavantanın önemi büyüktür.

Lavantanın çayını içerseniz baş ağrısına iyi geldiğini göreceksiniz. Bağışıklık sistemine ve sindirim sistemine  yararlı olduğu bilinmektedir. Mide bulantısı gibi sorunlara lavantanın çayı iyi gelmektedir. Sizin de bir gün zamanınız olursa hasat zamanı geçmeden, lavanta bahçelerine hem toplamaya hem de ürünlerden almaya gidebilirsiniz.

Seda Ündeyici diğer köşe yazıları
ŞİFA DEPOSU2019-07-12 09:50:28
EKMEK POŞETİ KLİPSİ2019-07-05 11:01:29
AVOKADO MUCİZESİ2019-06-21 10:56:17
BABALARIN GÜNÜ2019-06-14 09:45:34
SINAV KAYGISI2019-06-08 06:03:22
EN MODA ÇANTALAR …2019-05-24 13:12:03
 1  2  3  4  5  ›  ›› 
Şuan 1 sayfadasınız, toplam 5 sayfa var.
Bu kategoride 46 adet içerik var.

Bu yazıları okudunuz mu ?
Horoz İlçeler Gazetecilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. | 2016 - Tüm hakları Saklıdır. | Şanlısoy Web